Начало / Здравеопазване / Безплатни прегледи в Плевен за Световния ден на хипертонията

Безплатни прегледи в Плевен за Световния ден на хипертонията

На 17 май се отбелязва Световния ден за борба с хипертонията.  Денят се отбелязва от 2005 година по инициатива на Световната лига по хипертония. Основната цел е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а от там да се подобри превенцията и своевременното откриване и лечение на високото кръвно налягане. Всяка година той протича под различно мото. За  тазгодишния 17 май мотото е: „Нормалното кръвно налягане – здраве за бъбреците”.

В 11 града в страната, между които и Плевен, днес ще се проведе кампания за безплатно измерване на кръвното налягане. Тя е организирана от Национална лига по хипертония, Дружеството на нефролозите в България и Български червен кръст.

От 10.00 до 16.00 часа в на площад „Възраждане” в специални пунктове гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене – най-опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение – мозъчен инсулт.
Артериалната хипертония е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...