Акценти
Начало / Любопитно / Баба Марта идва със слънце, но и с обичайните си капризи, на изпроводяк местим часовниците с час напред

Баба Марта идва със слънце, но и с обичайните си капризи, на изпроводяк местим часовниците с час напред

SAM_7343цъфнало дръвче

Само ден ни дели от дългоочаквания месец март,  с който идва пролетта, по-топлото време, разцъфналите дървета и цветя. Но не бива да забравяме, че Баба Марта е капризна и времето през първия пролетен месец е много променливо, неустойчиво, непредвидимо.

През март са обичайни както зимните минусови температури, така и почти летните стойности. И тази година изненади няма да има – сутрините, особено в началото на месеца, ще са студени, а през деня градусите ще се покачват. Средните температури за месеца  се  очакват да  бъдат малко по-високи от нормалните.

Около 1 март ще бъде предимно слънчево и температурите ще се повишат, над страната  бързо ще премине атмосферно смущение. Ще се заоблачи, само на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Вятърът от запад-северозапад ще се усили, по-чувствително в Дунавската равнина. Очаква се в първите дни на март да има по-ниски температури, сутрешните да достигат до  минус 2 градуса, но след  5-7  март температурите ще се повишат и ще са в рамките на  0-13 градуса.

Ако през  първата половина на месеца преобладава зимния характер на времето,  то  през втората му половина със сигурност температурите ще имат пролетен  отенък. През втората половина  на месеца само нощните температури през  някои дни могат да напомнят за  зимата.

Очаква се дните с валежи през месец март да са между 6 и 8, облачните дни – от  8 да 10, а слънчевите  – от 4 до 6 дни. Очаква се валежите през месеца  в равнините да достигнат 35-50 литра на квадратен метър, а в планинските райони – 55-90 литра. Това прави тазгодишния март  малко по-влажен от обичайното.

На 28 март (неделя) в 3 часа сутринта преместваме часовниците си един час напред и преминаваме към лятното часово време.

 

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...