Акценти
Начало / Крими / Апелативният съд отмени присъдата за пране на пари на ромската фамилия Беркови

Апелативният съд отмени присъдата за пране на пари на ромската фамилия Беркови

Великотърновският апелативен съд отмени присъдата на Окръжен съд – Плевен по делото срещу ромската фамилия Беркови за пране на пари. Делото е върнато за ново разглеждане на наблюдаващия прокурор, тъй като въззивният съд счита, че са допуснати съществени процесуални нарушения, информират от пресцентъра на Апелативен съд – Велико Търново. Решението е окончателно и не подлежи на касационен контрол, допълват още от там.

Припомняме, че на 11.08.2015г. Окръжен съд – Плевен призна за виновни съпрузите Божидар Берков и Райна Беркова, както и дъщеря им Марина Беркова, и тримата от град Плевен, по повдигнати обвинения от Окръжна прокуратура – Плевен за пране на пари и трафик на хора. Обвинителният акт беше внесен на 1 декември 2014 г. за това, че в град Плевен и в град Бремен, ФР Германия през периода от 01.01.2007 г. до края на месец декември 2011 г. тримата подсъдими получили и използвали парични средства, за които знаели, че са придобити от тях във ФР Германия чрез тежко умишлено престъпление -„трафик на хора с цел сексуална експлоатация“.

Окръжен съд – Плевен наложи на всеки подсъдим наказание “лишаване от свобода“ в размер на седем години при строг режим на изтърпяване на същото и глоба в размер на 100 000 лева, като съдът отне в полза на държавата – 22 050 евро, предмети от злато, които били иззети в хода на досъдебното производство от домовете на подсъдимите.

Подсъдимите Божидар и Райна Беркови, както и тяхната дъщеря Марина, вече имат издадени присъди по обвинения за трафик на хора и пране на пари от престъпна дейност. Случаят с ромската фамилия Беркови започва още през 2010 година, когато бе сформирано досъдебно производство срещу тях. През последните няколко месеца делото срещу тях бе отлагано няколко пъти по различни причини, докато през август се стигна до присъда.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...