Акценти
Начало / Политика / Амбиция за промяна в условията за пенсиониране на военнослужещите е заявил министърът на отбраната Ангел Найденов

Амбиция за промяна в условията за пенсиониране на военнослужещите е заявил министърът на отбраната Ангел Найденов

Белене - министър
Снимка: МО

„Имаме амбицията в рамките на 2014 г. да променим условията за пенсиониране на военнослужещите, като се премахне допълнително въведеното условие за възраст при придобиването на право на пенсия и остане единствено условието за необходимите 27 години осигурителен стаж“, това е казал министърът на отбраната Ангел Найденов при посещението си вчера в гарнизон Белене, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Това е първото от 2000 г. насам посещение на министър на отбраната в гарнизон Белене, уточняват от там. Министър Найденов е допълнил още, че вече има подготвен законопроект, който тази седмица ще бъде внесен в Народното събрание.
Във връзка с течащата в момента процедура по обсъждането на бюджета за 2014 г., министър Найденов е разяснил, че стремежът ще бъде да се осигурят финансови средства за повишаването на бойната подготовка и поддържането на боеготовност, съответстващи на конституционно възложените отговорности и задачи и на изискванията на средата за сигурност, за възстановяването на привлекателността на военната професия, за поддържането на техниката, с която разполагат въоръжените сили, както и за придобиване на нови въоръжения.
По отношение на свързаните със социалната политика ангажименти и усилия, министър Найденов е съобщил, че вече са сформирани работни групи за промени в Наредба 15, Наредба 18 и Наредба 22, с които да бъде възстановено допълнителното възнаграждение на военнослужещите и да се даде възможност ремонтът на служебните жилища, който се прави от настанените в тях военнослужещи, да е за сметка на дължимия наем.

На срещата с военнослужещите е присъствал и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...