Начало / Общество / Акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ стартира в Плевен

Акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ стартира в Плевен

До 31 октомври ще се организира и проведе традиционната Акция на полиция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, напомнят от пресцентъра на ОДМВР – Плевен. От днес до 13 септември пък ще се проведе „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“. Инициативата се провежда с цел ограничаване на предпоставките за пътни злополуки с една от най-уязвимите групи, участници в движението по пътищата – децата, през рисковия период в началото на новата учебна година.
Ежегодно преди и по време на откриването на новата учебна година за гарантиране сигурността на учениците и техните родители и близки, и за опазване на обществения ред в и около детските и учебните заведения, от Министерството на вътрешните работи се планират и реализират превантивни мерки.
През периода 15 септември– 31 октомври с цел недопускане на пътни инциденти ще се осигури полицейско присъствие и ще се осъществява контрол в районите на училищата по време на отиване и връщане на децата от учебни занятия. При необходимост движението ще се регулира ръчно и ще се осигурява безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни.
През първия учебен ден – 15 септември, служители от „Пътна полиция“, съгласувано с РИО, ще запознаят по подходящ начин присъстващите родители и педагози с рисковете за ПТП с деца и да отправят практически препоръки. Вниманието ще се насочи към рисковите пешеходни преходи, кръстовища, участъци и спирки на масовия градски транспорт. На родителите ще се препоръчат по-безопасни маршрути от дома до училище и обратно, а над учениците от началния курс ще се осъществява ежедневен родителски надзор и съпровождане до училище и обратно до дома.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...