Акценти
Начало / Общество / Адвокат Георг Спартански: Според доверителя ми – прокурор Иво Радев, става въпрос за личностно отношение

Адвокат Георг Спартански: Според доверителя ми – прокурор Иво Радев, става въпрос за личностно отношение

IMG_7537Георг Спартански

Според прокурор Иво Радев, причина за подадения сигнал срещу него са личностни отношения. Това заяви на пресконференция днес адвокат Георг Спартански, цитирайки доверителя си Иво Радев,административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен.

Както стана ясно днес срещу прокурор Иво Радев е повдигтано обвинение от СГП за извършено престъпление слещу правосъдието. Той е обвинен  за това, че  в периода 13. 06. 2014 г. – 17. 06 .2014 г., в Съдебната палата на град Плевен е склонявал прокурор Снежана Георгиева (от същата прокуратура) да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването и да не поддържа в съда искането си за увеличаване на определеното общо наказание на Ивайло Ячков. Радев е настоявал на осъденото лице да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание.

 Адвокат Георг Спартански обясни, че преди два дни Иво Радев е получил призовка, с която го известяват, че трябва да се яви днес, 21 април, в 10.30 ч в ДАНС – София във връзка със започващо разследване срещу него, за да  бъде привлечен в качеството си на обвиняем за извършено престъпление срещу правосъдието.

В присъствието на двамата си защитници – Георг Спартански и адвокат Антон Станков от Софийска градска колегия, Радев се е запознал с обвинението и е дал подробни обяснения по така повдигнатото обвинение.

„Това което мога да кажа, че, според защитата и самия обвиняем няма,  извършено престъпление”, заяви Спартански и декларира, че са в разположение  на разследващите органи и са готови да участват при необходимост във всички следващи действия, свързани с това разследване. „Надяваме се, че обективно и в разумни срокове това производство ще бъде завършено”

Защитата няма да обжалва наложената мярка „Парична гаранция”, както нямат и намерение да оспорват процесуалната мярка за отстраняване на Иво Радев от административната длъжност и от прокурорското място. По думите на Спартански днес или утре такова искане ще бъде внесено във ВСС. „Това действие е обективно необходимо и е логично той да бъде отстранен. На този етап нямаме намерение да оспорваме тази процесуална  мярка, тъй като разбираме необходимостта да се дадат публични и  правни гаранции, че г-н Радев по никакъв начин няма да влияе на обективността на разследването срещу него”, заяви Спартански.

В личните мотиви на Снежана Георгиева да подаде сигнал е проведеният преди три години конкурс за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен, смята Иво Радев. Двамата са били сред кандидатите за заемане на поста окръжен прокурор и след избора на Иво Радев Снежана Георгиева е обжалвала, но съдът се е произнесъл като е потвърдил решението на ВСС и не е счел, че има  нарушение в избора. По-късно  Иво Радев не е счел за необходимо да включи в  избрания от него ръководен екип Снежана Георгиева като негов заместник, въпреки че преди това тя е изпълнявала длъжността заместник-окръжен прокурор.

Снежана Георгиева е в екипа плевенски прокурори, ръководен от Иво Радев, който работи  по разработката и проведеното наказателно преследване срещу група лица от Плевен, обвинени за трафик на жени в Германия и пране на  пари. Плевенска прокуратура и прокуратурата в Бремен, Германия  работят в сътрудничество по този случай в продължение на близо две години. Лицето Ивайло Ячков е част от тази група и в момента излежава наложената му ефективна присъда.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...