Акценти
Начало / Култура / Читалището в Пелишат отпразнува 120 години

Читалището в Пелишат отпразнува 120 години

120 години отпразнува тържествено НЧ „Пробуждане 1897“ – с. Пелишат. Празникът се състоя в салона на читалището, в присъствието на кмета на селото Петър Йочев, жители на населеното място, читалищни дейци и приятели на НЧ „Пробуждане 1897“.

Специален гост на тържеството беше председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев. „Силно впечатлен съм от богатата история, която има читалището в Пелишат. За своите 120 години тази сцена е посрещнала стотици просветители, които с делата си са съхранили историческата ни памет, бит и култура. За мен е чест да ви поздравя от името на Общински съвет – Плевен и лично от свое име с юбилейната годишнина и да ви пожелая все така, с дух и сърце, да пазите традициите ни“, обърна се към присъстващите в залата Мартин Митев. Председателят на местния парламент в Плевен отбеляза, че днес в малките населени места, читалищата са тези, които създават почти целия културен живот – участват активно в организацията на празничните програми, дават достъп до информация чрез своята книжна и компютърна база, учат младите на любов към фолклора. Вие сте местните будители, подчерта в поздравлението си Мартин Митев. По повод годишнината той връчи на НЧ „Пробуждане 1897“ почетен плакет от името на Общински съвет – Плевен на председателя на читалището Юрии Мичев.

За историята на читалището и първите читалищни деятели в селото доклад изнесе председателят на читалището Юрии Мичев. „Началото на читалищното дело в село Пелишат е поставено преди повече от 120 години, когато в салона на местното училище тогава се събират по-първите хора на селото. В онези първи години много от учителите не се задоволяват само с просветителското дело в училище, но се занимават активно и с обществена дейност. Организират четения, вечеринки, тематични срещи, през 1895 г. в селото се играе и първата театрална постановка“, разказа Юрии Мичев. В далечната 1897 г. се ражда идеята за откриване и на читалище в селото. Така още в края на януари същата година се създава читалище „Пробуждане“. Строежът на сградата, в която днес се помещава културният институт, започва 1957 г. Проектът е дело на плевенския архитект Евтим Петров, а строителството е изцяло с доброволен труд на местните хора. Така на 22 ноември 1959 г. новата сграда отваря врати за първото си театрално представление. На читалищната сцена в Пелишат в годините назад са гостували редица известни наши творци, сред които са писателите Леда Милева, Елисавета Багряна, Камен Зидаров. Така малкото читалище „Пробуждане 1807“ се превръща в истинско духовно средище за хората от Пелишат, и вече 120 години продължава своята духовно-просветителска дейност.

Прочетете също:

Два дни временно ще е ограничено движението по част от ул. „Хаджи Димитър”

Временно ще бъде ограничено спирането, паркирането и движението на моторни превозни средства по ул. „Хаджи ...