Начало / Общество / Честваме Васильовден

Честваме Васильовден

Православната църква отбелязва днес паметта на св. Василий Велики, християнски мислител, философ и писател, откъдето идва и наименованието на празника Васильовден.

Св. Василий Велики e роден около 330 г. н.е. в малоазийския град Кесария. Живял е по времето на християнския император Константин. Като епископ на Кесария Кападокийска Василий извършил през живота си много добрини, на дело реализирал идеята на Христовия закон на любовта и прошката и положил основите на благотворителната християнска дейност. Бил наречен Велик още приживе от съвременниците си заради благите си дела.

На този ден народът ни посреща новата година и извършва множество обреди, свързани с това. В народния календар Васильовден се нарича Сурваки заради обичая сурвакане. Според традициите децата, на възраст между 5 и 12 години, тръгват още преди зазоряване, обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата. С пожеланията си сурвакарите трябва да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на “мръсните” дни и да предпазят хората от тях. Домакините пък даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства.

Празничната трапеза на Васильовден е богата и блажна. Сред задължителните блюда са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито и ошаф. Трапезата задължително се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.

Смятало се, че това време на годината е най-подходящо за предсказване на бъдещето и на този ден се извършват някои гадания. Поверието гласи, че ако момите и ергените сложат първия залък от баницата с късметите под възглавницата си, когото сънуват, той ще е бъдещият им съпруг (съпруга). Около огъня или трапезата се гадае за предстоящи сполуки през Новата година. Този, чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, ще бъде здрав през годината. Кихне ли някой, приема се за добър знак и на името на кихналия се нарича първото родено напролет домашно животно.

Имен ден днес празнуват: Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa, Василена.

Прочетете също:

Временни ограничения на движението в центъра на Плевен заради предстоящия в неделя балотаж

Във връзка с нормалното провеждане на балотажа за избор на президент и вицепрезидент  на  Република ...