Начало / Общество / Цецка Цачева: Успехът не е постове и слава, а да заспиваш спокоен и сутрин да се будиш с желание за нова работа

Цецка Цачева: Успехът не е постове и слава, а да заспиваш спокоен и сутрин да се будиш с желание за нова работа

В момента държавата ни прави оптимално възможното за младите хора, въпреки че ни се иска да има възможност да се заделя по-голям бюджет за образование и за наука. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева след среща с ученици в СОУ „Пейо Яворов” в Плевен. Тя беше в училището по покана на младежи от  клуб „Искам да успея”, създаден в рамките на проекта „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ), който е част от схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора”.

Пред учениците Цецка Цачева разказа, че точно преди 40 години е завършила 8 клас в училище „Яворов” и има много приятни спомени от ученическите си години. Един от тях е свързан с нейната учителка Румяна Борисова, от която се е научила да работи в екип, да бъде колективен играч. Това признание трогна до сълзи преподавателката, която си спомня така своята ученичка: „Беше прекрасно дете – скромна, ученолюбива и винаги беше на предна линия, нищо че седеше на последния чин, защото беше височко дете. Всички я обичаха. И сега винаги е отзивчива, любезна, усмихната. Радвам се, че е успяла. Нямам какво да й препоръчам в сегашната работа, защото тя има вътрешния усет да се коригира сама, ако е нужно.”

Като ученичка Цецка Цачева деляла предметите на такива, с които се справяла без много четене и на такива, които изисквали повече усилие за успех. И досега тя си спомня колко трудно е било за нея хвърлянето на малка топка и бягането по физическо.  „Така и не се научих да бъда едноличен състезател и в тези еднолични спортове като бягане, скачане беше голяма мъка. За сметка на това в баскетбола, волейбола, народната топка бях добра. Мисля това ми е подсказало, че трябва да заложа на екипната работа и на работата в колектив”, разказа тя.

Участниците в срещата поискаха да разберат каква е представата на председателя на парламента за успял човек. „Мили млади приятели, успехът не се дължи на постове и на мимолетна слава. Успехът е това, което носиш вътре в себе си, а то е вечер да заспиш доволен, спокоен, без нещо да те притеснява и сутрин да се събудиш с желание за нова работа. Всеки един, който е дарил усмивка, всеки който е създал семейство и гледал деца, всеки, който е завършил един клас и е преминал в горен – това са все примери за успял човек”, беше отговорът на Цецка Цачева.

Тя искрено отговори, че не е лесна работата й в парламента, където е първа сред равни и крайните резултати се получават след, често пъти, нелека парламентарна дипломация. „Трудно се поддържа баланс . Но, когато има диалог, когато си добронамерен, нещата се получават”, обобщи Цачева.

Тук тя прехвърли разговора към майор Боян Григоров – експерт по летателна подготовка във ВВУБ „Георги Бенковски”, който е пример зауспял човек, получил признанието на българската държава. Учениците посрещнаха с много ръкопляскания разказа му, за спасения отразабиване самолет „Пилатос”, на който той бил пилот. Заедно с колегата си, с когото бил в един екипаж, успешно приземил самолета, чийто двигател спрял и имало опасност не само самолетът да се разбие, а това да стане в населено място. В такава ситуация инструкциите са летците да катапултират, но те, в рамките на 28 секунди, вземат решение да останат в самолета и успяват да го приземят. „Това е нашата работа, така както на учителя е да преподава. Аз смятам, че в този миг ние просто свършихме нашата работа”, скромно обобщи майор  Григоров. За отлично свършената си работа с Указ на президента двамата са отличени с орден за военна заслуга ІІІ степен.

В срещата участваха още Дарин Ангелов – председател на Общински съвет – Плевен, който призна, че мечтата му е била да бъде учител, Галя Горанова – адвокат  и Момчил Цветанов – футболист от ПФК „Литекс”, които също са възпитаници  на СОУ „Пейо Яворов”.

Прочетете също:

Има достатъчно средства за изплащането на пенсиите в пощенските станции

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Богдан Теофанидис категорично заявява, че има достатъчно средства за ...