Начало / Образование / Цецка Цачева беше удостоена с плакет за изключителен принос за разкриването на Факултета по фармация към МУ-Плевен

Цецка Цачева беше удостоена с плакет за изключителен принос за разкриването на Факултета по фармация към МУ-Плевен

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева беше удостоена от ректора на Медицински университет – Плевен проф. Славчо Томов с плакет за изключителен принос за разкриването на Факултета по фармация към висшето училище. Това стана при тържественото откриване на новата академична година днес. Церемонията се състоя в зала „Магнум” във Втора клинична база. При приемането на плакета Цецка Цачева, призна, че силно е развълнувана от признанието, дори е загубила слово. След което тя припомни дългият път, който е трябвало да бъде извървян до разкриването на факултета по фармация в Плевенския университет. „В началото винаги има един, който дава идеята. След това той увлича след себе си свои съратници и съмишленици и такива, които казват, че това няма да стане защото е много смел полетът на мисълта. Но с времето, когато си достатъчно упорит, когато  успееш да привлечеш на своя страна академичната общност, общинската управа, гражданите, студентите – бивши възпитаници на университета, нещата се случват”, подчерта Цачева.

img_4185cacheva-tomov

Тя изтъкна, че отстрани изглежда, че нещата са се случвали бързо. „Но повярвайте ми, много  време измина от началото. Три регистратури на Народното събрание – 41-во, 42-ро и 43-то, две редовни и няколко служебни правителства, различни състави на министрествата на образованието и на здравеопазването, различен състав на правителството, различни парламентарни групи. Казвам това, за да стане ясно какъв огромен екип от хора бяха ангажирани с тази идея. За мен е гордост да бъда една малка част от този огромен екип, затова поздравявам всички вас, участници в него и разбира се лично проф. Горчев, който запали искрата, който даде идеята”, подчерта Цецка Цачева.

В обръщението си към студентите и преподавателите по повод откриването на новата академична година Цачева сподели, че когато е на територията на Медицински университет – Плевен,  винаги изпитва „чуството на свобода, защото МУ се намира  в Плевен, който е символ на свободата и свободата на България започва от Плевен”.  А срещата й с толкова много млади хора на едно място говори, че „нашият град е жив, защото когато той диша с порива, ентусиазма, свободата на младите хора, той има настояще и има гаранция за бъдеще”.  Цецка Цачева отбеляза и важния факт, че където и да се реализират по-късно днешните студенти, биографията им ще започва с това, че са завършили Медицинския университет в Плевен.

Обръщението си Цецка  Цачева завърши с перифраза на Конфуции, че човек, който не може да напредва всеки, изостава всеки ден. „Скъпи приятели, напредвайте всеки ден, за да радвате вашите преподаватели, вашите родители и Плевен”, пожела Цецка Цачева.

img_4193cacheva-farmacia

След церемонията по откриването на академичната година Цецка Цачева посети и разгледа новопостроения фармацевтичен факултет. Тя не скри възхищението си от направеното и още веднъж поздрави екипът, работил за реализацията на този амбициозен проект.

img_4199

img_4188fakultet-farmacia

Прочетете също:

Предстои нов избор на превозвачи по автобусни линии за 10 маршрутни разписания от квотата на Община Плевен

Да се проведат обществени поръчки за обществен превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, ...