Акценти
Начало / Култура / Ценна част от архива на арт школа „Колорит” беше дарена на читалище „Съгласие”

Ценна част от архива на арт школа „Колорит” беше дарена на читалище „Съгласие”

В навечерието на светлите Рождественски празници  ръководителят на известната в цял свят арт  школа „Колорит” – Майя Ананиева, дари част от архива на школата на читалище „Съгласие”. „Поводът за дарението е 150-годишнината на читалището. То съдържа архива на школата за периода от 12 години, когато имахме договор за съвместна дейност със „Съгласие”.  Това е малък отрязък от 150-годишната история на читалището, но смятам, че е изключително красив, цветен и емоционален щрих в нея”, каза при връчването на дарението Майя Ананиева.

Дарението на практика е половината от историята на известната плевенска школа и включва всички публикации за „Колорит в този 12-годишен период, снимки от участия в международни и национални  арт форуми и фестивали, плакати, покани за изложби. Сред материалите е снимков архив, свързан с големия проект, който школата печели към ООН и който дава възможност в един труден период тя да се развие изключително бързо. Дарението включва още екземпляри от различните видове техники, които възпитаниците на Майя Ананиева са усвоявали  в този период. Включени са също колекции от рисунки и от етюди.

„Всеки един експонат ми е свиден, защото напомня за големите събития, които се случиха за първи път на школата именно тук – за първи път участвахме в конкурс в Индия , за първи път участвахме в световния арт фестивал Малък Битолски Монмартър в Македония, за първи път участвахме в Португалия. Това беше изключително успешен старт, който ни изстреля в Топ 10 на света, където продължаваме да бъдем повече от 20 години. Читалище „Съгласие” ни подаде ръка, когато школата нямаше ателие и се превърна в наш дом”, с признателност отбеляза Ананиева.

Тя е убедена, че мястото на архива е точно в този културен институт, който „150 години съществува и развива  културна дейност, съхранява паметта на нашия град по най-достойния начин и ще има грижата да го съхрани за поколенията”.

Дарението беше прието с благодарност от председателя на читалищното настоятелство Ивайло Атанасов. „Това е водеща школа не само в Плевен, безапелационна е, има стотици награди. За мен, като председател на читалищното настоятелство, е радост и чест да приема дарението. Ние не само ще съхраним материалите, но се надявам, че ще имаме възможност да съхраним още много неща на школата. Убеден съм, че ще реализираме отново съвместни инициативи”, каза Ивайло Атанасов.

Той отправи покана към Майя Ананиева  школата да прави периодично изложби в читалище „Съгласие” пред експозицията, която ще бъде подредена с дарените материали.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...