Акценти
Начало / Култура / Фолклорният празник „Великден” в село Горник събра над 90 певци и танцьори

Фолклорният празник „Великден” в село Горник събра над 90 певци и танцьори

Горник Великден

Пролетният фолклорен празник „Великден” се организира за 27-ма поредна година от НЧ „Хр. Ботев” в село Горник и кметството, със съдействието на Община Червен бряг. На връх Великден в малкото червенобрежкото селце Горник се сбраха над 90 певци и танцьори от региона. „Слушайте мало и голямо, какво е чудо станало в това село Горник. Млади и стари излезли на мегдана сред село да пеят, да се надпяват. Довели са дребни дечица да гледат, още да помнят. Българска рода да славят, да славят и да прославят – на хубав ден Великден”, с тези думи председателят на читалището откри празника.

Със звучни хороводи, в празничната атмосфера се вписа и оркестър „Уникат” от село Дерманци. Кметът на селото пък се беше погрижил всички да бъдат нагостени богато с вкусна курбан-чорба.

Внимание привлече и кулинарната изложба, подготвена от самодейците на читалището-домакин на събитието, както и показаните обредни хлябове, които в този край се месят на големите християнски празници. В изложението на писани великденски яйца и козунаци се включиха и останалите читалища, като първото място бе присъдено на НЧ “Развитие” – село Телиш.

Организаторите наградиха с грамоти и сувенири всичките самодейни колективи и индивидуални изпълнители, взели участие в празника.

Прочетете също:

Лечители и билкари празнуват днес

На 1 юли се отбелязва народния и църковен празник Свети Врач, посветен на светите братя ...