Начало / Култура / Фестивал на банатската кухня сепровежда днес в село Асеново

Фестивал на банатската кухня сепровежда днес в село Асеново

Традиционният  кулинарен и фолклорен  фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село” се провежда днес в село Асеново. 230 участници от 23 населени места ще се включат в събитието.

Общо 78 готвача ще представят над 180 ястия в различните направления на кулинарния фестивал. 59 от тях ще се състезават за призовите три места в направленията „Най вкусно” и „Най – автентично” традиционно ястие. На журито те ще представят 105 ястия.

 В направление”Кулинарно вдъхновение” 23 майстори ще се конкурират за призовите три места.

16 готвачи със 17 храни от националната кухня на: Гърция, Германия, Холандия, Турция, Русия, Румъния, Испания, САЩ и Италия, ще се включат в надпреварата в направлението „Кухня без граници”. То е посветено на Европейската година на културно наследство – 2018. Фестивалът в Асеново е включен в официалната културна програма на събитието в България.

Тази година за двата приза „Майстор на банатското ястие” – за ястие и за тестено изделие, ще се състезават 10 ястия в конкурса „Аз приготвих банатско ястие”. Ще бъде връчена и награда за най – малък участник, който ще грабне приза „Голяма надежда”.

Организаторите са подготвили и забавни състезания, като рязане на лук „През сълзи към победата” и надяждане с кисело мляко „Кой изяде млякото?!?”.

Във фолклорната програма на фестивала ще се представят  12 състава и индивидуални изпълнители. За първа година тази част от фестивала ще е с конкурсен характер. На победителите ще бъдат връчени купи. Специално за народното веселие от 9:30 часа ще започне концерт на народната певица Ана – Мария Трайкова.

Организатори на фестивала, който се провежда за осма поредна година, са НЧ „Петър Парчевич” – село Асеново, в партньорство с Община Никопол и Кметството на село Асеново.

Прочетете също:

От МВР напомнят: Лични документи могат да се подменят и преди изтичане на валидността им

Всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Плевен, имат възможност да ...