Акценти
Начало / Образование / Ученици подредиха изложба в РИМ, разказваща историята на техните родове

Ученици подредиха изложба в РИМ, разказваща историята на техните родове

В една от залите на Регионалния исторически музей в Плевен вчера беше открита временната експозиция „Моята история в музея”. Тя е подготвена от учениците от пети, шести и седми клас от ОУ „Валери Петров“ – Плевен, които от началото на учебната година работят по проект от  Национална програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“.

С над 50 артефакти, подредени в изложбата, участниците в проекта разказват историята на своя род. „Чрез снимки и предмети са разказани историята и бита на семейството повече от век назад“,  обясни Емилия Цонева, преподавател по география в ОУ „Валери Петров”. За да разкажат родовата си история, децата са подпомагани от своите родители, учители и музейни специалисти.

Откриването на изложбата беше съпътствано от мултимедийна презентация за някои много ценните предмети, които не могат да бъдат донесени в музея. Сред тях са златна  пендара, която е на повече от 120 години, стара книга на повече от 130 години, която разказва историята на Плевен. Сред тези ценни предмети е и парадна сабя, подарена от Цар Борис ІІІ  на войник,  участвал във Втората световна война.

Бяха представени също разработените по проекта онлайн интерактивна карта „Машина на времето“, игра „Аз обичам България“ и исторически пъзел.

В изложбата посетителите могат да видят каска на участник от Втората световна война. Интерес представлява удостоверение за учителска правоспособност от 1923 г., нотариално удостоверение за покупко-продажба на къща, издадено преди повече от 120 години. Любопитно е, че къщата все още съществува в село Дебово. Показани са и стари семейни албуми, запазени кулинарни книги, една от които е издадена през 1898 г. Всички експонати са пазени в семействата и са съхранени в много добър вид.

Внимание заслужава също витрината със стари монети. Там е изложена монета от 1888 г, когато са сечени първите монети в следосвобожденска България.

Наред със старите предмети е поставен и макет на Панорамата, изработен от второкласник с помощта на родителите му. В ОУ „Валери Петров” предстои да бъде открита изложба с експонати, изработени или събрани от най-малките ученици в училището.

Изложбата в Регионалния музей ще остане открита до края на месеца.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...