Начало / Здравеопазване / Уникална за страната двойна робот-асистирана операция извършиха плевенски уролози

Уникална за страната двойна робот-асистирана операция извършиха плевенски уролози

Уникална за страната двойна робот-асистирана операция на 57-годишен пациент с две злокачествени заболявания – карцином на простатата и тумор в левият бъбрек, е извършил урологичният екип в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен .

Пациентът постъпва в болницата със съмнение за туморен процес в левия бъбрек. Взета е простатна биопсия, направен скенер и ПЕТ скенер, при което се установява карцином на простатата и тумор в долния полюс на левия бъбрек с размери 30 мм. Уролозите доц. д-р Николай Колев и д-р Боян Атанасов, които имат натрупан дългогодишен опит в прилагането на минимално инвазивната хирургия, решават да извършат двете операции на един етап с роботизираната система от последно поколение Da Vinci Xi. Те правят радикална простатектомия (отстраняване на цялата простата), с двустранна лимфна дисекция и отстранямат засегнатата от тумора част от бъбрека, използвайки едни и същи портове на роботизираната система. Част от екипа е и урологът д-р Александар Ванов, както и анестезиолозите доц. д-р Камелия Цветанова и д-р Диана Саръиванова.

Според уролозите, извършили сложната двойна робот-асистирана интервенция, с конвенционалната хирургия това не би могло да бъде направено на един етап, поради необходимостта от два големи разреза, дългото оперативно време и свързания с операцията травматизъм. При конвенционалната хирургия всички тези фактори неминуемо биха довели до по-бавното възстановяване на пациента и риск от усложнения. „С роботизираната система операцията беше извършена за четири часа, при минимална кръвозагуба (150 мл), време за топла исхемия 13 мин. през 6 порта. На следващият ден пациентът беше в отлична кондиция и бе раздвижен“, коментират доц. Николай Колев и д-р Боян Атанасов по повод на предимствата на роботизираната хирургия за пациентите пред конвенционалната.

 

Прочетете също:

Прокуратурата в  Плевен ръководи разследване за убийство на жена от съпруга ѝ

Окръжна прокуратура – Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за убийството на Д.М. на 42 ...