Начало / Култура / Увеличение на размера на субсидирана читалищна бройка искат от Върховния читалищен съвет

Увеличение на размера на субсидирана читалищна бройка искат от Върховния читалищен съвет

читалища-субсидия
Ако бъде одобрена увеличената субсидия за читалищата, дали това няма да нагорещи отново страстите в комисията за нейното разпределение между читалищата в общината, която ще заседава в началото на идната година. Снимка: архив infopleven

8045 лв.да стане размерът на една субсидирана читалищна бройка през следващата година ще искат от Съюза на народните читалища. Това стана ясно след провелото се днес в София заседание на Върховния читалищен съвет на Съюза на народните читалища. Предложението за увеличението на субсидията за читалищата вече е изпратено до Министерството на културата. Ако то бъде прието, следващата година за всеки  щат в читалищата в страната ще получават за годината с близо 2000 лв.повече .

Ще припомним, че субсидираните от държавата читалищни бройки в община Плевен и през 2013 г. бяха 101.5, като за всяка бройка читалищата получиха по  6 271 лв. от субсидията. Средствата, освен за заплати, се отпускат за издръжка  и за покриване на разходите по дейността на читалищата.

Междувременно, по разпореждане на министъра на културата, от Съюза на народните читалища започват мониторинг на читалищната мрежа в страната.

Прочетете също:

Четвъртото издание на фестивала „Шарено петле“ с рекорден брой постановки (прогрма)

В 18 часа тази вечер пред сградата на Драматично-кукления театър „Иван Радоев” официално ще бъде ...