Начало / Любопитно / Тодоровден е – Конски Великден

Тодоровден е – Конски Великден

Днес се празнува Тодоровден. Това е първият пролетен празник в годината и винаги се отбелязва през първата събота на Великия пост. Св. Тодор е покровител на конете и затова по традиция този ден се празнува за здравето и приплода на конете, откъдето идва и другото име на празника – Конски Великден. В този ден се организират надбягвания с коне. Така ергените демонстрират пред събралите се уменията си да яздят и годността си вече да се задомят. Конят победител получава дар юзда, а стопанинът му – риза или пешкир. После той обикаля всички къщи в селото да честити Тодорица и момите и младите булки запойват коня му с вино или ненапита вода. Преди кушията момите и жените мият косите си, за да пораснат дълги и здрави като конските гриви и опашки. Пак с такава вяра на този ден за пръв път подстригват и децата, а отрязаните коси се заравят под плодно дръвче.
Сутринта на Тодоровден стопанките приготвят за празника специални тодоровденски обредни краваи. После заедно с паница боб и царевица ги отнасят в черквата, където свещеникът им чете молитва и пръв отчупва от хляба, а останалато жените раздават за здравето на конете, слагат от хляба и в храната им.
Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и затова го наричат и “Булкина неделя”. Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки. Сутринта свекървите водят снахите си, пременени в булчинските си дрехи и с булчински венец на главата, на черква, като носят тепсия с варена царевица, а върху нея голяма пита, колак, който свещеникът ще освети. Така булките вече преминават в категорията на отдавна омъжени и отсега нататък членовете на рода ще се обръщат към тях с “невесто”. Според традицията до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. Пременените булки, придружени от зълва си и друга мома, посещават и кумовете и други роднини, целуват им ръка и им дават малки хлебчета, намазани отгоре с маджун или сладка вода. От своя страна домакините пожелават на невестата да роди дете тази година. Обхождането завършва в дома на родителите на булката, идва и зетят и всички сядат около богата трапеза. На Тодоровден момите правят гадания за бъдеща женитба, като слагат под възглавниците си овесени и царевични зърна и спят върху тях. Вярват, че когото сънуват, той ще е женихът им.

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...