Акценти
Начало / Избори / Избори 2017 / Татяна Дончева: Време е да дадем път на отличниците, стига с хората с  Рабфак-а

Татяна Дончева: Време е да дадем път на отличниците, стига с хората с  Рабфак-а

Това че с ГЕРБ допуснахме определено неграмотни хора да управляват 10 години, е за наша сметка. Много ми е симпатична Цецка Цачева, но тя си беше от Рабфак за четворка. Ако от всички отличници, ние измъкнахме от Рабфак-а четворката, значи това ни е било и държавното управление. Крайно време е в България отличниците да ги бутнем на по-преден план. Това каза снощи в Плевен лидерът на Движение 21 Татяна Дончева, която заедно с водача на листата в Плевен Румен Петков се срещна с плевенчани в зала „Плевен”.

В типичния за нея стил тя започна разговора с вметката, че сигурно прави много силно впечатление да седнат с Румен Петков един до друг и то в Плевен. След което обясни, че каузата е тази, която обединява хора, които са имали много разногласия помежду си.  Обещанията, които валят в предизборната кампания Дончева коментира така: „Мога да ви обещая, че мога да пея бас или че ще стана балерина. Горе долу това върви в момента на предизборната сергия. 300 лв., 500 лв., 750 лв. минимална пенсия. Но какво ще промени това? Липсва ни мотивация, липсва ни стимул, че нещата могат да станат по-добре, че зависят от нас”.

Татяна Дончева посочи, че  в момента има две партии, които се борят за победа в първенството. „Всички казват, че икономиката е в основата. Но само с икономически мерки, без стабилна база на правилата, не можем да постигнем резултат. Ако  продължим да работим в общество, в държава без правила, каквито и икономически мерки да прилагаме, те никога няма да сработят. Ще дойде един като Марешки, ще ни продава бензин неизвестно как на тази цена, говорейки ни за картели, като за всички е ясно, че в тази работа роля най-много има контрабандата”, посочи Дончева.

„Ние сме нещата в политиката да се правят по различен начин, да се правят, за да се случат, не да се правят, за да се рецитират лозунги. Няма как да оцелее държава, в която едно правителство започва да прави нещо и след две или след четири години новото да започне да прави нещата по обратен начин. Може ли всичката нова инфраструктура да бъде в Южна България, а в Северна да падат лампи в тунелите. Как ще се развият Русе и Плевен като градове, ако няма инфраструктура. Каква е била причината за тази диспропорция – очевидно глупост, невежество, тясно разбиране на едни местнически интереси, които са закопали нещата. Това е поправимо, но то става с организирани хора. Нашата коалиция има идеалната възможност, попадайки в следващия парламент, да бъде коректив и алтернатива. ГЕРБ и БСП смятат, че парламента не е място, където се създават закони, а място, където взаимно да се оплюват. В парламента се правят закони, което изисква познаване на съответната сфера и законодателни умения”, подчерта Татяна Дончева.

Затова на първо място сред приоритетите на коалицията тя постави създаването на правила  „и то наложени със сила”. Дончева посочи необходимостта от „сериозна реформа на съдебната система, която в момента е станала ключов икономически играч”.  „Ако искат да съсипят бизнеса и кариерата ви,  дават ви на правосъдието, което за 4-5 години ви обезкостява и приключвате. Това ражда тотална икономическа несигурност, влошен икономически климат”, заяви Дончева.

Лидерът на Движение 21 посочи като национален приоритет  образованието и културата. „Правилото парите да следват ученика или посетителя в операта и театъра, очевидно е изкривено. Образованието изисква смяна на държавни програми, финансиране на държавните училища, не на частните и създаване на образователни програми, които да дадат възможност на българчето да се подготви до 18-годишна възраст да си изкарва хляба само”, подчерта Дончева.

Водачът на листата за Плевен на коалиция „АБВ-Движение 21” – Румен Петков, изтъкна, че в техните приоритети, като изключително важно е заложено да развиват плевенската икономика и селско стопанство. Със съжаление той отбеляза, че от потенциала, граден с десетилетия в машиностроенето, металообработката, строителството, в леката промишленост и битовите услуги, днес Плевен е лидер само в производството на облекла. „Не е нормално определени политически формации да назначават за съветници в Народното събрание хора, които съвършено ясно слугуват на чужди интереси, за сметка на българската, в частност на плевенската икономика”, заяви Петков.

Той също акцентира върху необходимостта, за инвестиции в началното и средното образование, а селското стопанство да се изведе като национален приоритет. „Акцентираме върху духовността и българската култура. Тази година е годината на Плевен – 140 години от освобождението на града, и ние трябва да покажем на света, че от тук започва освобождението на България. За да сме истински патриоти, трябва да знаем добре историята си. Това е елемент на българския туризъм. Но той не е само ски на рамо и бански под мишница. Има културен туризъм, има исторически туризъм, има православен туризъм. В Плевен, гордеейки се  с  историята си, да я превърнем в принаден продукт”, подчерта Румен Петков.

Той добави още, че искат „сигурност за обществото, за гражданина, за неговото имущество”. Затова трябва да се стигне до служителите на МВР, които в голямата си част са честни и почтени хора, а не да бъдат унизявани и засипвани с незаслужени обиди, обясни Петков.

Той се обърна с благодарност към всички, дошли на срещата в зала „Плевен”, подчертавайки, че чрез тях могат да стигнат до мислещите хора  да направят мотивирания избор. „Трябва да сложим край на менкането БСП-ГЕРБ – партии, които започнаха все повече да си приличат. Като са в опозиция – строят Белене, като са на власт – атакуват Русия. Трябва да кажем не на този дует БСП – ГЕРБ, той е вреден за обществото и за държавата”, каза Румен Петков.

В края на срещата областният лидер на АБВ – Цветан Антов, подари на Татяна Дончева картина от плевенския график Валери Петров.

Прочетете също:

Засилен интерес към кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и утре“ в Плевен

Студенти и ученици от Плевен се включиха в кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и ...