Начало / Последни новини / Тази неделя Маратонът на приятелството събира в Плевен  над 500 участници

Тази неделя Маратонът на приятелството събира в Плевен  над 500 участници

В 9 часа тази неделя, 19 май, ще бъде даден стартът на шестото издание на Маратона на приятелството – Плевен`2019. Състезанието успя да се превърне в едно от емблематичните спортни събития за региона, привличайки участници в широк възрастов диапазон и от различни краища на света. Тази година се очакват над 500 бегачи от повече от 10 държави, сред които Великобритания, САЩ, Румъния, Непал и други, както и още по-интересна програма, атрактивен награден фонд и допълнителни активности за гостите на града.

Дисциплините, в които ще бягат участниците, са разнообразни и дават възможност за изява не само за опитни спортисти, но и за любители и хора, които искат да направят своите първи стъпки в бягането. Изборът за тях е между класическа маратонска дистанция (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2х10,5 км), безплатен градски крос (3 км) и детски маратон. Най-голям брой от записалите се до момента са в предизвикателните дисциплини маратон и полумаратон – общо над 300 души, като голям интерес има и към 3-километровото бягане.

В състезанието и тази година ще се включат участници на различни възрасти. Сред тях е талисманът на събитието – 83-годишният Бай Христо, който ще бяга на късата дистанция от 3 км. Сред записалите се за класически маратон има участници над 70-годишна възраст, а в състезанието за деца се очакват най-младите бегачи да бъдат едва 5-6-годишни.

За да покажат, че бягането е достъпен и полезен спорт за всички възрасти, организаторите и тази година осигуряват безплатно участие за всички деца, както и за хората над 60-годишна възраст и всички ентусиасти, които се включат в 3-километровия градски крос. Състезанието за деца ще започне в 9:10 ч., а бягането на 3 км – в 9:30 от арката на централния площад на Плевен, срещу Мавзолея. Награждаването на победителите в детското състезание и градския крос е от 10:30 ч., а за маратон, полумаратон и щафета – от 14 ч. По време на цялото събитие на сцената на площада ще има специална програма, която ще включва местни музикални изпълнители, както и теглене на томбола с награди, сред които два български електрически велосипеда Eljoy.

Трасето на състезанието и тази година преминава през основните забележителности на града, сред които са центърът на Плевен, историческият мост край село Ясен и парк Кайлъка. На подкрепителните пунктове участниците ще могат да възстановят сили с български пчелен мед, свежи плодове, енергийни гелове и други храни и напитки. Водата и медът за бегачите ще бъдат предлагани с биоразградими чашки и лъжички с цел да се намали пластмасовият отпадък и да се опази околната среда. По този начин маратонът в Плевен се превръща в поредното за годината състезание на спортен клуб „Бегач“, с което се доказва, че мащабно спортно събитие може да се организира с грижа към природата.

За участие във всички дисциплини на събитието е необходима предварителна регистрация, която може да се направи до 16 май (четвъртък) на уебсайта http://plevenmarathon.com/, както и на 18 май (събота) в Центъра за работа с деца в Плевен, при наличие на свободни места.

Прочетете също:

Младежи от Санкт Петербург и България вдигат палатков лагер в Лавров парк

От 24 август до 1 септември в Лавров прак край Горни Дъбник ще бъде организиран ...