Акценти
Начало / Култура / Тази вечер Плевенска филхармония с концерт в памет на Георги Нотев

Тази вечер Плевенска филхармония с концерт в памет на Георги Нотев

Под диригентството на Маестро Пламен Джуров тази вечер Плевенска филхармония ще изнесе концерт в памет на дългогодишния диригент на оркестъра Георги Нотев. Солист ще е забележителната цигуларка Лия Петрова.

Ще прозвучат фрагмент от Реквием на Моцарт с участието на Общински хор „Гена Димитрова”, Концерт за цигулка № 5 на Моцарт и Симфония в ре минор на Цезар Франк.

30 години от живота на Нотев са посветени на Плевенската филхармония, чийто главен диригент е от 1972 г. Три години по-късно той е един от основателите и главен диригент на Плевенската опера “Христо Бръмбаров”. Безспорна е заслугата му за израстването на Плевенската филхармония и утвърждаването й както в България, така и в чужбина.

През периода 1997-2007 г. Георги Нотев е главен диригент на Националната опера и балет. Под неговата палка са пели такива големи звезди на българската опера като Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев.

Георги Нотев е сред инициаторите и председател на журито на Първия национален конкурс за млади оперни певци, проведен в рамките на Лауреатски дни “Катя Попова” през 2003 г. и на Първия национален конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” – Плевен, 2006 г.

На 13 декември тази година се навършват 10 години от кончината му.

Концертът в памет на Маестро Георги Нотев ще започне от 19 часа тази вечер в зала „Емил Димитров” в читалище „Съгласие”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...