Акценти
Начало / Култура / С поредица мероприятия отбелязваме 138 години от Плевенската епопея

С поредица мероприятия отбелязваме 138 години от Плевенската епопея

Тази седмица Плевен ще отбележи тържествено 138 години от Плевенската епопея. Разнообразни културни мероприятия включва програмата за честването на 10 декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за освобождението на града. Те започват на 9 декември, сряда, и продължават в празничния ден.

За 9 декември е предвидено връчване на наградите от Националния литературен конкурс „Петър Ковачев” от 13 часа в Арт център – Плевен. От 16 часа същия ден ще бъде представена книгата „Слава – Памет” в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. По същото време в ХГ „Дарение „Светлин Русев“ ще се състои музикално-поетична вечер. Час по-късно – от 17 часа, ще започне „Празник на възрожденската и патриотичната песен” в зала „Катя Попова”.

На 10 декември денят ще започне тържествен ритуал от 11 часа на площад „Възраждане”. В 12 часа плевенчани ще имат възможност да разгледат изложба на открито под надслов „Участието на Румъния в Руско-турската война 1877/78 г.”. Тя ще бъде разположена на оградата на Къща-музей „Цар Освободител Александър II”. От 12:30 часа ще започне празничен концерт с участието на Плевенска филхармония, с диригент Славей Тинчев, Общински хор „Гена Димитрова”, с диригент Анелия Дечева и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”. Той ще се проведе на сцената в ДКТ „Иван Радоев”. В 16:30 часа в ХГ „Дарение Светлин Русев ще започне литературно четене, посветено на Освобождението.

Прочетете също:

Плевен вече в зелената зона по заболеваемост от Ковид-19, къде ще се ходи без маски

Заболеваемостта от Ковид-19 в област Плевен падна под 20 нови случая на 100 000 население ...