Акценти
Начало / Общество / С панихида ще бъде почетена 145-ата годишнина от Третия щурм за Плевен

С панихида ще бъде почетена 145-ата годишнина от Третия щурм за Плевен

С военен ритуал, отслужване на панихида и поднасяне на венци и цветя ще бъде почетена 145-ата годишнина от най-драматичния и кръвопролитен Трети щурм за Плевен по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г. Събитието ще се състои на 9 септември /петък/ от 11.00 часа пред Костницата в „Скобелев парк музей”. Организатори са Регионалният военноисторически музей и Община Плевен.

През 1907 г., по инициатива на Комитет „Цар Освободител Александър ІІ”,  се отслужва панихида в памет на загиналите на 11 и 12 септември 1877 г. в Третия щурм за Плевен руски и румънски воини. С малки прекъсвания във времето, този ритуал става традиция и част от обществения и духовен живот на Плевен и до днес.

По повод годишнината ще бъде открита изложба живопис „145 г. Плевенска епопея 1877 г .” с картини от фонда на РВИМ-Плевен,  на  9 септември 2022 г.  в   11.30 ч.  в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, както и  същия ден на Постерна изложба винил „Медицинско обслужване“ в парка на Къща музей „Цар Освободител Александър II“.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...