Начало / Здравеопазване / С най-съвременна апаратура работят вече в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Д_р Г. Странски” – Плевен

С най-съвременна апаратура работят вече в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Д_р Г. Странски” – Плевен

Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „Д_р Г. Странмски” – Плевен се сдоби с нова най-съвременна апаратура, отговаряща на последните световни стандарти, съобщи нейният началник проф. д-р Васил Тодоров, дмн. Закупени, монтирани и вече работещи са 7 нови апарата за хемодиализа и 2 комплекта апаратура за водоподготовка на хемодиализно лечение. Така на практика е подменена цялата остаряла апаратура на Отделението по хемодиализа. Апаратурата е закупена с целеви средства от Министерство на здравеопазването в размер на 300 хил. лева, съобщи проф. Тодоров.

Новите апарати подменят 7 стари апарата, които са надхвърлили допустимия експлоатационен режим от 30 хил. работни часа. Апаратурата за водоподготовка заменя старата, която е доставена и монтирана точно преди 20 г., през 1999 г.  Новата придобивка на Клиника по нефрология и диализа е произведена в Германия от водещи в бранша производители и отговаря на всички най-съвременни световни стандарти, отбеляза проф. Тодоров.

Отделението по диализа в УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен е едно от най-големите в страната, то разполага с 24 хемодиализни поста и в него се провежда бъбречнозаместващо, животоподдържащо лечение на пациенти с  терминална хронична бъбречна недостатъчност, с остра бъбречна недостатъчност и с тежки отравяния. Ежегодно в Клиниката се осъществяват над 16 000 лечебни хемодиализни процедури, каза още проф. Тодоров.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...