Начало / Общество / С над 11% са се увеличили постъпленията в НАП – Плевен през 2021 г.

С над 11% са се увеличили постъпленията в НАП – Плевен през 2021 г.

Близо 315 млн. лева са постъпили по сметките на НАП – Плевен през изминалата година, което е с 11.4 процента повече спрямо  2020 година, съобщиха от приходната агенция.

Общо 28.2 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите през 2021 година, което е с 778 млн. лв. над планираното и с над 3.2 млрд. лв. повече от предходната 2020 г. Запазва се ръстът на доброволно спазване на данъчното и осигурително законодателство от страна на бизнеса и гражданите, като постъпленията в хазната също устойчиво нарастват.

През 2021 година приходите за централния бюджет за страната възлизат общо на 16.5 млрд. лв., което е с близо 15% повече от предходната 2020 г. От тях над 8.3 млрд. лв. са постъпленията от данък добавена стойност, които са и с най-висок ръст в сравнение с миналата година – над 900 млн. лв., отчитат от НАП.

Над 3.2 млрд. лв. са платени от бизнеса за корпоративни данъци, а 4.2 млрд. лв. са от данък върху доходите на физически лица, което е с 15.7% повече в сравнение с 2020 г.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски е 11.7 млрд. лв., като от тях 7 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 3 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1.7 млрд. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Ръстът в приходите от осигурителни вноски надвишава 10 % спрямо предходната година.

„Измина още една трудна година в извънредна епидемична обстановка. Но въпреки трудностите, бизнесът и гражданите продължиха да спазват коректно своите задължения, като НАП отчита увеличен ръст на доброволно деклариране и плащане. Това до голяма степен се дължи на партньорския подход и липсата на натиск от страна на приходната агенция. Благодаря на колегите за усилията и постигнатото. Високата събираемост е добра новина както за бюджета, така и за цялото общество“, каза по повод рекордните постъпления в НАП изпълнителният директор на агенцията Румен Спецов.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...