Начало / Култура / С много песни и вкусни ястия премина Националният фолклорен фестивал на коледарската песен в Телиш

С много песни и вкусни ястия премина Националният фолклорен фестивал на коледарската песен в Телиш

За пета поредна година се проведе вчера Националният фолклорен фестивал на коледарската песен „Да пребъде Коледа“ в Телиш.  Две първи награди присъди журито в състав доц. Георги Хинов, ръководител на Северняшкия ансамбъл – Плевен, и доц. Д-р Веселка Тончева, за автентична коледарска песен при мъжките групи – на читалище „Светлина“ Червен бряг, с ръководител Йордан Здравков, и на групата при читалището в Койнаре, водена от кмета  Данаил Тоновски, информират от пресцентъра на Община Червен бряг.

Коледарите от Койнаре грабнаха публиката с автентичната дълга благословия, изпълнена от 86-годишния Никола Мишовски. „Благословията е създадена  така, че всеки е слагал по малко и е допълвал, като при народните песни. Имам я в главата си като на лента. Роден съм 1929 г. , а съм учил песните от хора, родени през 19 век, разказа Мишовски, който благославя при коледуване вече 73 години.

Рано-рано в слънчевата съботна сутрин беше готова сцената на открито  пред Народно читалище „Развитие – 1897“ в Телиш. Сръчни майсторки на коледни ястия бяха подредили красиво масите си и едва удържаха гостите, нетърпеливи да опитат вкусотиите, още преди да е минало журито. Коледен кравай,  пълнени чушки с боб и ориз, печена тиква, лучник, лютика с боб и сухи чушки, македонски зелник със свински ребра, домашно приготвен кашкавал, показаха от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1928“ село Ракита. От Никополското село Муселиево бяха наредили просеник, боб в гювече с питка за похлупак, лучник, чушки с боб и коледна погача, оформена като шейната на Дядо Коледа. Тук първа награда за  автентично ястие взе читалището в село Ракита, втора – Дамски клуб „Лада“ – Телиш, а трета – читалището в Муселиево.  В състава на журито бяха Десислава Белчева от  дирекция „Образование, култура и спорт“ в Община Червен бряг, доц. Хинов и главният диригент на Северняшкия ансамбъл Веселин Личев.

„Когато видя толкова много хора от различни краища в моето село, ми се изпълва сърцето. Първата година участниците бяха само от общината. Сега вече излизаме извън областта. За съжаление тази година нямахме участие от чужбина. Две години поред ни гостуваха румънци. Надявам се, че за 2016 г. ще започнем подготовката по-отрано и ще имаме и участници от други страни“,  каза кметът на Телиш Нели Дакова. Кметицата благодари и за подкрепата  по организацията на фестивала на Община Червен бряг, на самодейците от читалището в Телиш, на еднолични търговци и арендатори.

Следваща Предишна
Да пребъде Коледа Телиш 3
Да пребъде Коледа Телиш 1
коледни ястия 1

Да пребъде Коледа Телиш 4
коледни ястия 3
Да пребъде Коледа Телиш

Да пребъде Коледа Телиш 5
коледни ястия
Нели Дакова
Следваща Предишна

Снимки:Община Червен бряг

Прочетете също:

66 години отбеляза ПГХВТ „Луи Пастьор” – Плевен

С различни онлайн прояви днес, 3 декември,  ПГХВТ „Луи Пастьор”- Плевен, отбеляза 66 години от ...