Акценти
Начало / Култура / С концерт-спектакъл в Пордим отбелязаха 75 –та годишнина от спасяването на българските евреи

С концерт-спектакъл в Пордим отбелязаха 75 –та годишнина от спасяването на българските евреи

С музикален спектакъл, посветен на 75 години от спасяването на българските евреи, Областна администрация Плевен в партньорство с НЧ „Иван Радоев” – гр. Пордим честваха годишнината от този акт, категоричен израз на решителността и хуманността, с която държава, църква и гражданство в България брани живота на своята еврейска общност.

Салонът на читалище „Иван Радоев” събра горда от достойната постъпка на предците си аудитория. Гости на събитието бяха кметът на Пордим Детелин Василев и секретарят на общината Вацка Хорозова.

„Спасяването на евреите в България е исторически факт, пораждащ заслужена гордост у поколения българи. В тези години на изпитание високохуманната идея обединява всички в името на живота”, каза кметът на Пордим Детелин Василев. Той изрази задоволство от доброто партньорство между областна администрация – Плевен и  местното читалище, подпомогнато от общинската администрация, в реализирането на този концерт-спектакъл.

Исторически разказ за напрегнатите събития, довели до спиране заповедта за екстрадиция на българските евреи, припомниха на присъстващите самоотвержеността, единството и решителността, с които България застава зад местната еврейска общност.

В представената презентация бе акцентирано върху факта, че България е единствената държава през Втората световна война, на страната на Тристранния пакт, която спасява живота на своите евреи. „Пред този тежък период не само че не се позволява екстрадиция на местната еврейска общност, но се отбелязва и  ръст в нейната численост”, бе отбелязано в презентацията.

Темата за човешкото достойнство, уважението, толерантността и състраданието продължи да бъде лайтмотив и във втората част на събитието. Свой авторски театрален етюд за зачитане на човешките чест и достойнство представиха децата от ДТС „Мечта”. В програмата участие взеха вокална група „Еделвайс”, група за обработен народен фолклор „Славей”, Сладелина Крумова, танцова група „Иха-ха, мераклии” и театралната група към читалището.

Прочетете също:

Министерският съвет одобри два договора за доставка от Китай на лекарствени продукти за лечение на COVID-19

На извънредно заседание чрез видеоконферентна връзка Правителството одобри днес два проекта на договори, които Министерството ...