Акценти
Начало / Икономика / С какви промени съветниците приеха новия бюджет на Плевен

С какви промени съветниците приеха новия бюджет на Плевен

На свое заседание днес Общински съвет – Плевен прие Бюджет 2020 на община Плевен., след като на предишно заседание, провело се на 13 февруари, това не се случи. С 37 гласа „за”, един „против” и три „въздържал се” съветниците дадоха одобрението си новия бюджет, но след като направиха някои корекции в него.

От Инвестиционната програма гласуваха да отпадне ремонт на тротоара на ул. „Климент Охридски”, ремонт на подпорна стена на ул. „Княз Борис I”, на ул. „Лозенка”, намалиха средствата, определени за придобиване на земя с цел разширяване на Гробищен парк „Чаира”, отпадна и придобиването на трактор за с. Бохот. Общо планираните за тези дейности средства са 426 265 лв. На тяхно място съветниците приеха за същата сума да се направи ремонт на ул. „Патриарх Евтимий”, на ул. „Раковски” № 57, да бъде закупен трактор за с. Брестовец и багер за с. Ясен.

Увеличени бяха с 228 хил. лв. средствата за всички малки населени места със самостоятелен бюджет в раздел „Местни дейности”, увеличение в приходната част беше гласувана и в бюджетите на няколко общински предприятия.

В Културния календар беше записано провеждането на Международен музикален фестивал „Акордеомания” през м. юни с финансиране в размер на 10 000 лв. Средствата са за сметка на намаляване на предвиденото за няколко други мероприятия.

При раждане на второ дете в семейство, на което родителите са пълнолетни, с постоянен и настоящ адрес на територията на общината, имат средно образование и непрекъснати здравноосигурителни права, ще се изплаща еднократна финансова помощ в размер на 200 лв., решиха още съветниците.

Гласувано беше увеличение на конкретния размер на основните месечни работни заплати за 2020 год. на кметовете в населените места в общината с 13 %. Кметът на Община Плевен Георг Спартански декларира категоричното си нежелание заплатата му да бъде повишена и беше изваден от списъка. Със 187 лв. беше увеличено и трудовото възнаграждение на кметските наместници.

Парите за група „Физическа култура и спорт” местни дейности са 540 000 лв., като за  ДЮШ БК „Спартак – Плевен” сумата беше завишена с 20 000 лв. и стана 80 000 лв. За спортните клубове, отговарящи на условията на общинската Наредба №33, се предвиждат общо 210 000 лв.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...