Начало / Култура / С изложба отбелязват 120 години от рождението на Михаил Попов и Панчо Владигеров

С изложба отбелязват 120 години от рождението на Михаил Попов и Панчо Владигеров

В Регионална библиотека „Христо Смирненски” днес ще бъде представена  изложба, посветена на 120 години от рождението на две имена, достигнали върховете на българската музикална сцена – плевенския оперен бас Михаил Попов и знаменития композитор Панчо Владигеров.

Михаил Попов е първият български бас от световна класа и един от големите вокални педагози в България. За повече от 40 години на сцената Михаил Попов се превъплъщава в близо 60 различни роли – драматични и комедийни от българския, славянския и западния репертоар. Отдава живота и таланта си изцяло на родната сцена.

Панчо Владигеров е представител на така нареченото “второ поколение” български композитори. Един от основателите на Дружеството на българските компонисти “Съвременна музика” (1933 г.). Основоположник на редица жанрове в българската музика и на българската композиционно-педагогическа школа, възпитала цяло поколение млади композитори. Като признание за огромната му роля за развитието на българската музикална култура, Владигеров е удостоен с всички най-високи държавни отличия.

Изложба ще бъде открита в 13.30 часа. Тя ще представи музикални произведения на двамата творци, нотни издания, плочи, книги и статии за тях. Ще бъдат показани снимки от живота и творчеството на Михаил Попов и Панчо Владигеров, както и отзиви от музикални и културни дейци.

Прочетете също:

Тази седмица пръскат срещу комари в Плевен

От 15 до 17 юли 2020 г. при благоприятни атмосферни условия в Плевен ще се ...