Начало / Образование / С изложба в Езиковата гимназия отбелязаха „Дни на Еразъм“

С изложба в Езиковата гимназия отбелязаха „Дни на Еразъм“

Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен се включи в  европейска инициативата  „Дни на Еразъм” с организиране на фотоизложба от проведени срещи, изработени продукти и спечелени награди по проекти към програма „Коменски” и по програма „Еразъм+”, в които училището има престижен опит и богат принос. Само за 2018 година училището има три спечелени проекта по тази програма: проект на френски език „VERT – доброволчество, ангажираност, отговорност, споделяне на добри практики” – КА 2 стратегическо партньорство между училища; проект по KA 1 – квалификация на педагогически специалисти „Иновации и творчество за по-добро бъдеще” и проект на английски език „Да бъдем Европейци” по КА2 – обмен между училища.

Инициативата „Дни на Еразъм“ беше отбелязана и от партньорите по проект „VERT”  на втората транснационална среща в гр. Палестрина, Италия, в която взеха участие Грета Димова – заместник-директор по учебната дейност и координатор на проекта и  Таня Илиева – учител по философия на френски език в ПГПЧЕ – гр. Плевен.

Недвусмислено е мнението, че участието в проекти по Еразъм+  аргументирано  се създава интерес у учениците към чуждия език и култура, към сентенцията, че езикът е феномен без граници и е основа на съвременното глобализиращо се общество. Създават се и трайни мотиви за задълбочено познаване и изучаване на различното чрез съпоставяне, което възпитава и създава условия за делова и хуманна атмосфера на откритост и гласност, споделиха от плевенската гимназия.

Чрез дейностите по различните проекти училището стана образователен център за използване на съвременни ИКТ методи на активно учене и притегателен център като възпитателна институция, която провежда европейска политика в сферата на интеркултурното развитие, още повече имайки статут на училище – европейски посланик.

„Дни на Еразъм” се проведоха на 12 и 13 октомври по инициатива Европейската комисия едновременно във всички държави по света, с право на участие в Програмата „Еразъм+”. Целта на събитието е да представи Европейските ценности, ползите от образователната мобилност, положителното въздействие на проектните резултати и значението на Програма „Еразъм+”. Инициативата се провежда под патронажа на президента на Европейския парламент – Антонио Таяни, и Европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта – Тибор Наврачич.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...