Начало / Образование / СУ „Яворов” – Плевен спечели проект за модернизиране на училищната среда

СУ „Яворов” – Плевен спечели проект за модернизиране на училищната среда

В надпревара с над 300 училища от страната СУ „П. Яворов” – Плевен, спечели финансиране от 50 000 лв. с проект  по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”.

Eкип от учители – Иван Бенков, Веселка Йоткова, Десислава Вълчева и Сашко Камбуров, разработиха проект за изграждане на Scientrepreneur  – класна стая за креативни дигитални създатели,  където ще намерят общ  дом визуалното програмиране,  дигиталните технологии и предприемачеството.  Тя е подчинена на три основни принципа: функционалност, гъвкавост, иновативност.

Екипът се спря на гъвкав дизайн за споделено работно и образователно пространство, включващ в себе си няколко различни функции: Cobmbined working space, Casual Work, Workshop small, Workshop big, Teatre style и Snoezelen мултисензорен кът. Стилните и вдъхновяващи работни пространства са предвидени  така, че да бъде осигурен непрекъснат поток на комуникация и лесна обмяна на идеи. Идеята е учениците сами да могат да преподреждат стаята за броени минути, според това как ще им бъде най-удобно да работят, дискутират или презентират.

Изграждането на Snoezelen мултисензорен кът в класната стая е първи по рода си у нас. Snoezelen е създадена първоначално като терапия в Института De Hartenberg в Холандия през 1978 г, за деца със сензорни нарушения, но отдавна е надхвърлила тези рамки. Днес тя се използва навсякъде, където хората имат нужда от сваляне на напрежението и стимулиране на мисловната дейност. Специални уреди – светлинна завеса с оптични влакна, лазерен прожектор със светлинни ефекти, водни вибриращи колони, дозатори, разпръскващи аромат ще  носят полза както за децата със СОП, така и за всички ученици и учители след напрегнатата работа.

Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...