Начало / Общество / Снаряд от минохвъргачка обезвредиха специалисти от ВВУБ „Георги Бенковски”

Снаряд от минохвъргачка обезвредиха специалисти от ВВУБ „Георги Бенковски”

Силно корозирал снаряд от минохвъргачка обезвредиха  военнослужещи от Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”. Снарядът с дължина 300 мм е открит при разрушаване на стара къща в с. Тепава, област Ловеч, съобщиха от пресцентъра на Военната база.

Сигналът е подаден на 16 февруари и по заповед на Командира на ВВС – генерал-майор Цанко Стойков и в изпълнение на „План на Военновъздушните сили за оказване на помощ на населението при бедствия”, специализираното формирование за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси е активирано веднага.

Под ръководството на капитан Деян Христов специалистите са извършили разузнаване и внимателно анализиране на боеприпаса. При стриктно спазване на мерките за безопасност снарядът е транспортиран извън населеното място и е унищожен чрез взривяване.

ВВУБ е пряко свързана с изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време”. При изпълнението на задачата военнослужещите показаха висок професионализъм, бърза реакция и отлична координация при неутрализиране на рискови за населението ситуации.

 

Прочетете също:

За последните 24 часа – 3 686 теста, положителните са 330

След направени 3 686 PCR теста за изминалото денонощие са установени нови 330 заразени с ...