Начало / Последни новини / Северозападната Трета АФЛ застарява

Северозападната Трета АФЛ застарява

Близо 50 футболисти над 33 години участват в новото първенство на Северозападната Трета лига. Болшинството от тях са сред лидерите на отборите си. Сред тях са играещи президенти, спонсори и треньори. Доайенът на групата е 49-годишния Стойчо Ганчев /20.10.1968/, който е играещ треньор на вратарите на Янтра /Габрово/. Най-много възрастни състезатели имат Вихър /Славяново/, Спартак /Плевен/ и Янтра /Полски Тръмбеш/ – по 6. Единственият тим, който остава извън тази класация е Бдин /Видин/, където най-опитния футболист е 30-годишния полузащитник Светослав Валериев.

Застаряването няма как да не буди тревога за бъдещето на футбола като цяло. Сформирането на В групите преди няколко десетилетия имаше за цел клубовете-участници в аматьорския елит да изграждат и подготвят момчета след юношеска възраст, които да направят плавен преход и да намерят място в мъжкия професионален футбол. Тенденцията от началото на настоящия век обаче сочи, че посоката е коренно противоположна.

Причините – оскъдни финансови средства, лоша материална база, слаба организация … в третото ниво на този спорт у нас. Споменатите недостатъци пречат дори на можещите и амбициозните клубове да изграждат футболисти. За това по-често се залага на опитни ветерани, които вече са набелязали пирона, където скоро ще окачат бутонките си. Много малко са отборите, които хвърлят в боя голобради юноши. Те залагат на този процес, защото само с това разполагат. Реализирането на който и да е от двата варианта обаче е все по-трудно с всеки изминал сезон, защото кадрите чувствително намаляват. Допреди големите клубове изкарваха юноши, част от които захранваха и аматьорските тимове, но вече не е така. Освен това пръстите на едната ръка ще са достатъчни за изброяването на тимове в групата, които водят нормален тренировъчен процес …

Прочетете също:

Детските градини в община Пордим получиха дарение

Детските градини в населените места на община Пордим получиха голямо дарение от „Метро“ Плевен, народния ...