Акценти
Начало / Здравеопазване / Световен ден за борба с лимфома

Световен ден за борба с лимфома

Световният  ден за борба с лимфома  се отбелязва се от 2004 година. Денят на лимфома е иницииран от американския актьор Роб Лоу под патронажа на Международната организация „Коалиция за борба с лимфона”.

Статистиката показва, че на всеки 24 часа някъде по света се регистрират 1000 нови случая лимфом, като 95% от хората не знаят нищо (или имат много малко познания) за проблема. Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота рак. Той засяга най-често лимфните възли, където  лимфоцитите започват да се размножават неконтролируемо. След като се натрупат в лимфните възли, настъпва обхващане на  други лимфни зони и след време се засягат и съседни органи.

Най-често срещаният симптом на лимфом е безболезнено подуване на лимфните възли. Симптоми за наличие на лимфом са също така и: нощно изпотяване, повишена температура с неизяснен произход, безпричинна загуба на тегло и отпадналост, кашлица или задух, постоянен сърбеж по тялото. Лекарите предупреждават , че нито един от тези симптоми не е гаранция за наличието на лимфом.

Прочетете също:

Работници на  „Паркстрой” ще засадят живите елхички и на граждани

Във връзка със запитвания на граждани къде могат да засадят живите си коледни елхички по ...