Начало / Култура / Света Анастасия Римлянка се почита днес

Света Анастасия Римлянка се почита днес

На 29 октомври Църквата почита паметта на светата мъченица Анастасия Римлянка. Тя осиросяла на тригодишна възраст и била възпитана в хрисиянската вяра в девическа обител, напътствана от една стара мъдра жена на име София, известна с високото си благочестие. София била за нея като втора майка. Грижела се за възпитанието и образованието й. Научила я на християнските истини, на евнгелските добродетели. Анастасия станала на 20 години. Правела силно впечатление със своята чудна красота. Била кротка, трудолюбива, винаги молитвено и благоговейно настроена. Млади знатни римски граждани я искали за съпруга. Но тя отхвърляла предложенията им, защото била решила изцяло на Бога.

Това станало причина за подлагането й на жестоки мъчения, след което била обезглавена и осакатеното й тяло било захвърлено извън града.

Престарялата София, научила за кончината й, открила тялото, не не могла да го погребе. Дошли отнякъде двама християни. Те споделили скръбта и молитвите на старицата и благоговейно погребали тялото на света Анастасия Римлянка.

Прочетете също:

Два филма за Плевенската епопея ще бъдат излъчени по повод Трети март  

Два документални филма, посветени на Плевенската епопея, ще бъдат излъчени по повод Националния празник на ...