Акценти
Начало / Политика / Руският посланик подкрепи инициатива на АБВ – Плевен
Руски посланик
Руски посланик - среща

Руският посланик подкрепи инициатива на АБВ – Плевен

АБВ руски посланик среща

За взаимно сътрудничество се договориха на среща представители на АБВ – Плевен и руският посланик Юрий Исаков. На срещата Поля Томова, председател на Женската федерация на АБВ – Плевен запозна посланик Исаков с две от инициативите на организацията. „Знаете, че от 400 паметника, посветени на Освободителната война, 166 са в нашия регион. Повечето от тях са в сравнително добро състояние, но има и такива в полята край Плевен, които имат нужда от възстановяване. Жените на АБВ в Плевен се спряхме на три от тях и ние ще направим необходимото, за да им върнем достойнството“, заяви Поля Томова. Трите паметника се намират в непосредствена близост до Плевен. Единият от тях има нужда от ремонт на  буквите, а другите – от възстановяване на кръстовете, които са били откраднати. Паметниците трябва и да се почистят.

Поля Томова и Юрий Исаков обсъдиха и идеята за създаване на филм, посветен на руския офицер Николай Константинович Шилбах, чието предсмъртно писмо е една от най-ценните реликви в Плевен. „Вашите идеи наистина ме развълнуваха и аз ви благодаря, че проявявате чувствителност към темата за опазване на паметниците. Ние ще направим необходимото и ще ви съдействаме в това достойно начинание. Много ме заинтригува личната, човешката история на младия офицер Шилбах. Ние можем да съдействаме този филм да бъде рекламиран в Русия и да бъде разпространен в нашите медии“, заяви Юрий Исаков. Представители на руското посолство ще посетят Плевен  в началото на май.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...