Акценти
Начало / Избори / Избори 2017 / Румен Петков: Трети март е ден на преклонение и самочувствие

Румен Петков: Трети март е ден на преклонение и самочувствие

3-ти март е един от най-светлите дни в българската история , ден, в който българската държава се завръща на картата на Европа и на света, ден на преклонение пред нашите освободители. Град Плевен в това отношение има символен характер. Около Плевен са намерили смъртта си повече от 30 хиляди руски, финландски, украински, румънски воини, пред които ние всяка година и на 10-ти декември,  и на 3-ти март се прекланяме. Тези хора по най-безкористния начин са дошли, за да воюват и да освободят нашия народ и нашата държава от турско робство.

Днес е денят на силата на българския дух, защото нашите предци го съхраниха 500 години  в едно унизително робство, при възможно най-тежки условия. Днес се прекланяме и пред предците си, защото те направиха възможно това, днес да имаме съвременната българска държава, която е неразделна част от Европа. Днес е денят на българското самочувствие, на българската перспектива, защото в този ден, когато се прекланяме пред историята  си, ние даваме сила и характер на утрешния ден за нашите деца тук – в Плевен, в България.

Трети март звучи особено силно тази година в Плевен, защото се навършват 140 години от Освобождението на Плевен от турско робство и 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 година“. Панорамата е един от най-големите паметници на Руско-турската освободителна война, паметник, който дава самочувствието на плевналии, че в основата на Освобождението  на България е битката за свободата на Плевен.

Честит празник на всички! Да е живот и здраве в силата на българския ден и дух.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...