Начало / Култура / Рисунки на деца от Байкал ще полетят в Космоса    

Рисунки на деца от Байкал ще полетят в Космоса    

Рисунките на шест деца от Школа по живопис  “Дъга” и Астро клуба при Общински център за извънучилищни дейности в с. Байкал, община Долна Митрополия са избрани измежду над 8000 рисунки от цяла Европа и ще бъдат изстреляни в Космоса със сателита CHEOPS. Това са Спасимир, Василен, Зоя, Методи, Жулиен и Васил, съобщиха от пресцентъра на Община Долна Митрополия.

CHEOPS (CHaracterising ExOPlanet Satellite), е първата научна мисия на Европейската космическа агенция под швейцарско управление. Това е фотометрична обсерватория, която ще търси екзопланети(планети около други звезди). Като част от кампанията за рисуване, децата от държави-членки на Европейската Космическа Агенция (European Space Agency-ESA) са изпратили над 8000 изображения, свързани с темата за Вселената. Избраните рисунки ще бъдат намалени по размер, гравирани върху метални плаки и монтирани на сателита. Децата трябваше да създадат своите образи в черно и бяло.

В началото на 2018 г. класираните 2700 копия ще бъдат изпратени с космическия телескоп CHEOPS в космоса, гравирани върху специални плаки.

Плаките са изработени от титан и ще бъдат полирани ръчно, а после и с лазер, за да се постигне максимално качество на повърхността. Плаките се потапят във водна баня, която съдържа електролити, използват се различни напрежения, за да се създадат слоеве титанов оксид на повърхността в различни цветове. Този процес се нарича анодиране. След като са анодирани и получили синия си слой от оксид, те са били гравирани с лазер. Две огледала отклоняват лъча и го насочват по повърхността на плаките. При всяко положение на белите пиксели лазерът е включван за кратко време от около 8 микросекунди. Отстраняването на материала е всъщност минимално, така че вместо гравиране бихме могли да говорим и за маркирането на пикселите.

Рисунките могат да бъдат видяни тук: http://cheops.unibe.ch/search-result-children-drawings/?go

Прочетете също:

Читалище „Съгласие” търси общинско съдействие за изграждане на рампа за инвалиди

Настоятелството на плевенското читалище „Съгласие” предприема стъпки за изграждане на така необходимата рампа за достъп ...