Начало / Образование / РЗИ-Плевен е готова за масово тестване на пристигащи украинци, но засега не се налага

РЗИ-Плевен е готова за масово тестване на пристигащи украинци, но засега не се налага

Към настоящия момент са осигурени всички необходими средства и материали за тестването на големи групи от хора, идващи от Република Украйна. Но за сега не се налага масово тестване на пристигащите на граничния пункт в гр. Никопол, поради наличието на сертификати за завършен ваксинационен цикъл. Това информира директорът на РЗИ – Плевен, д-р Илиян Минчев по време на заседанието днес на Областната координационна група за съдействие и подпомагане на пристигащите украински граждани на територията на област Плевен. Д-р Минчев допълни, че  Регионалната здравна инспекция има готовност за извършване на ваксинация и на децата до осемнадесет годишна възраст, с цел постигане уеднаквяване на ваксинационния статус.

На заседанието присъстваха представители на единадесетте общини от областта, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи, Териториалната дирекция „Национална сигурност” към Държавната агенция „Национална сигурност”, Българският червен кръст, Регионалната здравна инспекция, Регионално управление по образованието, Регионалната дирекция за социално подпомагане, Дирекция „Бюро по труда” – Плевен към Агенцията за заетостта, ВВВУ „Георги Бенковски” – Д. Митрополия, Медицински университет – Плевен, Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен /РДПБЗН/ и др.

На срещата бяха разгледани предложените до този момент варианти за ситуиране  на Центъра за подпомагане на лицата, потърсили закрила от войната. Бяха обсъдени и належащи въпроси, свързани с готовността за настаняване и осигуряване на необходимото обслужване на граждани от Република Украйна, влезли на територията на област Плевен.

Началникът на Регионално управление на образованието – Плевен изказа готовност за приемане в образователните структури на децата на потърсилите закрила лица, веднага след получаването на ЛНЧ /личен номер на чужденец/.

Директорът на ,,Център за спешна медицинска помощ“ – гр. Плевен поясни, че украинските граждани могат да използват услугите на номер 112 и да получават безплатна спешна медицинска помощ, когато има нужда от такава.

Областната координационна група ще заседава веднъж седмично по предложение на областния управител Иван Янчев.

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...