Начало / Култура / „Реквием” на Моцарт тази вечер на сцената на „Съгласие”

„Реквием” на Моцарт тази вечер на сцената на „Съгласие”

Плевенска филхармония и Общински хор „Гена Димитрова” ще представят тази вечер  на сцената на читалище „Съгласие” предсмъртната творба на Моцарт – „Реквием”.

Диригент –  Иван Ангелов – гост, на хора – Анелия Дечева. Солисти ще са Гиргина Гиргинова-сопран, Анита Огнянова – мецосопран, Любомир Дяковски – тенор, и Ивайло Джуров – бас.

Началото е от 19 часа. Входът е с билети.

Реквием (от латински – заупокойна меса) –  е последното, незавършено произведение на Волвганг Амадеус  Моцарт, над което е работил непосредствено преди смъртта си – траурна заупокойна меса, композирана е по каноничен текст на латински език. Съчинението е завършено от учениците на Моцарт, основно от Франц Ксавер Зюсмайер. Независимо от това „Реквием“-ът е едно от най-известните произведения на Моцарт и се разглежда като едно от най-важните в неговото творчество. Реквиемът се състои от 14 части.

Моцарт започва творбата през 1791 г., след като получава поръчката чрез посредник с указание да запази в пълна тайна работата си. Композиторът трябвало да остане анонимен срещу обещана солидна сума. Притиснат от нуждата Моцарт приема условията и започва работа, която прекъсва многократно заради други поръчки. Моцарт продължава да работи по „Реквием” да смъртта си на 5 декември 1791 г., като не успява да завърши творбата си. Това правят негови ученици.

 

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...