Начало / Общество / Регионалният музей в Плевен организира онлайн Европейска нощ на учените (програма)

Регионалният музей в Плевен организира онлайн Европейска нощ на учените (програма)

За поредна година Регионален исторически музей – Плевен ще се включи в  инициативата Европейска нощ на учените. Събитията щще се проведат в два последователни дни – 27 и 28 ноември, и ще могат да се проследят онлайн.

Всички събития, презентации, лекции и опити ще се излъчват във фейсбук страницата на РИМ – Плевен днес,27 ноември, от 18.30 ч. и от 19.00 часа и на 28 ноември, събота,  от 11.00 ч. и от 11.30 часа.

Всички желаещи да се включат и да наблюдават интересните демонстрации трябва само да посетят страницата на РИМ – Плевен във фейсбук в посочения ден и час.

https://www.facebook.com/events/281939513218911/

Програмата на Европейската нощ на учените в РИМ – Плевен включва:

27 ноември – петък
18:30 – 18:50 ч.
Магия FRESHER: Земетресенията
От демонстрацията на образователна инициатива „Университет за деца“ ще научите за восъка и втвърдяването отвън навътре, лавата лампа, континенталния дрифт, земетресенията, сеизмичните вълни и ефекта им върху високите сгради, както и кой е най-земетръсният регион на планетата.
Подходящо за деца на 7 – 9-годишна възраст.
19:00 – 19:30 ч.
Наука в града FRESHER: Мистерията на канала и тайните на пречистването на отпадъчни води
Питали ли сте се какво се случва с водата, след като я използваме? Хабим ли я или я връщаме на природата? Защо пък да трябва да се пречиства отпадъчната вода? Отговорите на тези и много други интересни въпроси, свързани с пречистването на отпадъчни води, открийте в представянето на д-р инж. Добрил Вълчев от Университета по архитектура, строителство и геодезия.
28 ноември – събота
11:00 – 11:20 ч.
Магия FRESHER: Гръм и мълнии
Химиците от Корпуса за бързо гърмене при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ ви канят на научен каламбур от гърмежи и пукотевици, химични опити и демонстрации. О, гръм и мълнии!
11:30 – 12:00 ч.
Наука в града FRESHER: Пътеписът на една чаша вода
Всеки знае какво би се случило след като отвори кранчето на чешмата вкъщи… но знаем ли какво се е случило преди това? Нека заедно се гмурнем в дневника на една чаша вода и проследим пътешествието й от нейния до нашия дом. Представя инж. Радослав Тонев от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Инициативата „Европейска нощ на учените“ 2020 – FRESHER е иновативен проект, финансиран от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“, който се провежда за пета поредна година в над 300 града в Европа и по света. Чрез тази програма в стотици градове в Европа се популяризират най-новите достижения на науката и изследователската работа на учените.

Тази година фокус на събитията от Нощта е темата за растителното здраве, обявено от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

Прочетете също:

Тази вечер отново третират срещу комари в Плевен

Второ допълнително третиране срещу увеличената след продължителните дъждове популация на комари ще се проведе тази ...