Начало / Култура / Расте интересът към народните танци в детските градини

Расте интересът към народните танци в детските градини

хор "Нашенчета"
Расте интересът към българските народни танци в детските градини. Това сподели за infopleven Йорданка Крумова, директор на Центъра за работа с деца (ЦРД). Изнесената школа с ръководител Цветомир Диков е сравнително нова форма за ЦРД, но тя вече е получила много висока оценка за своите постижения. Доказаталество за това са новите за сезона заявления от директори на детски заведения, които държат техните възпитаници да имат възможността също да учат традиционните за народа ни танци. Диков е бивш танцьор в Северняшкия ансамбъл и е възпитаник на дългогодишния преподавател по народни танци в Центъра Огнян Летов.
Въпреки че сезонът за ЦРД започва на 1 октомври, възпитаниците на Ваня Делийска вече започнаха репетиции, заради скорошен ангажимент на плевенска сцена. Хор „Звъника“ се състои от около 50 деца.
След дни ще стартират своята дейност и останалите традиционни за ЦРД школи – Школата по живопис и графика с преподавател Х. Атанасов, Школата по керамика, грънчарство и натурно рисуване на Вяра Савова, Фолклорният състав „Нашенчета“, който включва хор с ръководител Николина Спасова, оркестър с ръководител Йордан Спасов и танцов ансамбъл с ръководител Огнян Летов, и Школа по народните инструменти (тамбура, гайда, кавал и гъдулка). Сред останалите дейности, от които могат да избират децата, са Студио за модерен балет и хип-хоп Венда“ с преподавател Венцислав Петков, Клуб по шахмат, Клуб по художествена гимнастика „Елегант“ и др.
Всички дейности в ЦРД са безплатни.

Прочетете също:

Четвъртото издание на фестивала „Шарено петле“ с рекорден брой постановки (прогрма)

В 18 часа тази вечер пред сградата на Драматично-кукления театър „Иван Радоев” официално ще бъде ...