Начало / Крими / Районна прокуратура – Левски ръководи досъдебно производство за палеж по непредпазливост на църква в Белене

Районна прокуратура – Левски ръководи досъдебно производство за палеж по непредпазливост на църква в Белене

Районна прокуратура – Левски ръководи досъдебно производство за палеж по непредпазливост на църква в Белене, съобщиха от Прокуратурата.

Досъдебното производство е   за това, че на  31 март 2017 г. в 18.42 часа в РУ-Белене е получен сигнал, че гори църква „Блажена Дева Мария“ в града. Незабавно е сформиран екип и мястото е посетено от група  на РУ-Белене, разследващ полицай и екип на РС ПБЗН. От извършения оглед е установено, че е запалена стая около 5 кв. м., използвана за палене на свещи, намираща се вляво от входа на църквата в същата сграда. В следствие на пожара са изгорели 10 кв. м. каратаван, 4 м. дървено стълбище, дървена врата, дървен прозорец и 4 икони. От преведените незабавни оперативни действия се установи, че две непълнолетни лица – 15-годишен и 17-годишен от Белене, са били в двора на посочената църква около 18.20 часа. След около 20 минути по-малкото момче е влязло в стаята със свещи, запалило е една от тях и е хвърлил свещта в коша за боклук – пълен с восък от стари неизгорели свещи, намиращ се в долния десен ъгъл на стаята. Огънят внезапно се е възпламенил, а 17-годишният не е успял да загаси пожара с намиращия се в близост пожарогасител.

Под ръководството на прокуратурата работата по разследването продължава. Назначени са няколко експертизи – пожаро-техническа,  съдебно-оценителна и психиатрично-психологическа.

Снимка: Нова тв

 

Прочетете също:

Пациенти, преболедували КОВИД-19, ще могат да продължат лечението си в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“

Пациенти, преболедували Ковид 19, може да продължат лечението на последици от вируса в Клиниката по ...