Начало / Общество / Разкрита е дарителска сметка за паметник на Девета плевенска дивизия

Разкрита е дарителска сметка за паметник на Девета плевенска дивизия

Средства за изграждането на паметник на героите от Девета плевенска пехотна дивизия вече могат да бъдат внасяни по разкритата дарителска сметка. Това съобщиха днес от сдружение „Героите на Дойран”, което е регистрирано преди броени дни и наследява инициативния комитет, започнал кампанията за изграждането на монумента в Плевен.

Дарителска сметка е в „УниКредит Булбанк“ АД

Сдружение „Героите на Дойран“ IBAN:BG14UNCR70001523266575

BIC:UNCRBGSF

В нея всеки желаещ да подкрепи патриотичната кауза може да внесе средства. Ще има пълна прозрачност за постъпленията по сметката, гарантира председателят на сдружението Даниел Димитров. В управителния съвет са още Атанас Данаилов от дружество „Краезнание” – зам.-председател, и членове Иван Иванов, Иван Нинов и Ивайло Петров. Те изразиха надежда, че още през месец септември може да започне процедурата по изграждане на паметника, като се надяват да бъде събрана достатъчно голяма сума, за да бъде той достоен за героизма на плевенските воини.

От сдружението се надяват на подкрепа от държавни и общински институции. Те подготвят 10-хиляден тираж на вестник „Дойран”, който е продължение на изданието, с което през 1927 г. е отбелязана 10-та годишнина от Дойранската епопея. Първата страница на новото издание ще бъде точно копие на онзи първи брой. На страниците си вестникът ще разказва историята на битката, ще припомня живота на ген. Вазов, ще има богат снимков материал, ще припомня честванията през годините на годишнините от славните за българската армия събия край Дойран. Специално място ще бъде отделено и на това откога датира идеята за изграждане на такъв паметник и защо той все още не е факт, разкриха от сдружението.

Те подчертаха, че целта е да популяризират тази важна не само за плевенчани, а за всички българи част от нашата история. Срещу дарение от 2 лв. всеки ще може да има брой от този уникален тираж. На две места в центъра на Плевен – пред Драматичния театър и Водната каскада, ще бъдат поставени урни за дарения.

От сдружение „Героите на Дойран” предвиждат и серия от срещи в училищата в Плевен, за да запознаят децата с историята на Девета плевенска пехотна дивизия, записала първата чисто българска военна победа.

Затова трябва да бъде изграден паметникът, който да остане за поколенията и винаги да напомня за героизма на тези наши прадеди,подчертаха от сдружението.

По решение на Общинския съвет той трябва да бъде издигнат на площад „Свободата” на мястото на паметника на Альоша. Как да изглежда новият монумент ще бъде след провеждането на конкурс за идеен проект.

 

Прочетете също:

ДЕН : ГЕРБ, озаптете си биячите!

От „Достойнството на един народ”-ДЕН изразяват остро възмущение срещу грубото и арогантно посегателство на биячите ...