Начало / Последни новини / Първи турнир „Шах в училище“ се проведе в Плевен

Първи турнир „Шах в училище“ се проведе в Плевен

Плевен беше домакин на Първи турнир „Шах в училище”, който се проведе тази събота и неделя. Участие взеха деца от 1 до 7 клас от 11 плевенски училища. Състезанието се провежда по програма на МОН „Занимания по интереси”, която стартира в началото на 2019 г. В Плевен се провеждат тренировки по шах в три училища – ОУ „Стоян Заимов“, ОУ „Валери Петров“ и НУ „Единство“. Целта на проявата е популяризиране на шахматната игра сред учащите и повишаване майсторството на вече активно практикуващите този спорт, разказа мс Христинка Илиева, треньор в СКШ „Плевен ХХІ” и основен организатор на турнира.

В състезанието се включиха 54 деца, както начинаещи, така и шампиони на страната, които бяха разделени в две групи – от 1 до 4 клас и от 5 до 7 клас. Те изиграха по 7 партии на ускорена контрола за мислене. Главен съдия беше Мирослав Митев от Раднево.

Наградени бяха 21 призьори, заели първите три места от всички класове. Те получиха купа, медали и шахматни комплекти. Грамоти за участие получиха всички шахматисти.

Отборната купа извоюваха шахматистите на СУ „Иван Вазов“, които спечелиха най – много точки. Това са Мият Дюришич, Теодор Цветанов и Богдан Дюришич.

 

Ето и индивидуалните първенци по класове:

1 клас – Богдан Дюришич СУ „Иван Вазов“ с 4 т.

2 клас – Станислав Петров НУ  -„Единство“ с 6 т.

3 клас Георги Георгиев ОУ „Валери Петров“ с 5т.

4 клас – Мият Дюришич СУ „Иван Вазов“ с 7 т.

5 клас – Александър Георгиев МГ „Гео Милев“ с 6,5 т.

6 клас – Александър Коларски ОУ „Цветан Спасов“ с 4 т.

7 клас – Катрин Нинова МГ „Гео Милев“ с 5 т.

Всички наградени участваха на сеанс, изнесен от мс Минко Шишков от Варна, който е член на комисията Шах в училище към БФШ 1928. След едночасова игра ремита извоюваха единствено Нора Рашева и Теодор Цветанов.

Турнирът беше финансиран от Община Плевен и организиран от СКШ „Плевен XXI“.

Прочетете също:

С карнавално шествие започва програмата на  Община Плевен за 1 юни

Разнообразна програма са подготвили от Община Плевен за най-малките по повод Международния ден на детето ...