Акценти
Начало / Култура / Първите пиеси за Националния конкурс „Иван Радоев” вече са подадени

Първите пиеси за Националния конкурс „Иван Радоев” вече са подадени

Започна подготовката на седмото издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” в Плевен и първите пиеси за участие в него вече са подадени. Това научихме от Ивет Костова, драматург на Плевенския театър.

Канкурсът се организира от Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

В него могат да участват драматурзи от цялата страна с пиеси, които не са публикувани, не са поставяни и не са участвали в други конкурси, обясни Ивет Костова.
Творби ще се приемат до 28 февруари 2013 г. А обявяването на победителите ще е на церемония на 29 март 2013 г. Голямата награда е 2000 лева. Ще бъдат връчени и две поощрителни награди – по 500 лева, за куклен и за драматичен театър.
Националният конкурс „Иван Радоев” се превърна събитие и не веднъж той е успешен старт за нови пиеси и млади автори. Ивет Костова припомни, че е имало издания, когато е навлязла цяла нова вълна от млади творци, а в други – утвърдени драматурзи са провокирали с нови пиеси.

Два пъти носител на отличия от конкурса „Иван Радоев” е била Яна Добрева, а пиесата на Алек Попов – „Мисия Лондон”, тръгна от Плевен към звездния си път.

В последното издание на конкурса през през 2011 г. бяха номинирани 10 пиеси от участвалите 90 автори. Голямата награда тогава взеха Здрава Каменова и Калин Ангелов за „Гарфънкъл търси Саймън“, а двете поощрителни награди – Тошо Лижев и Георги Георгиев.
Текстовете за участие в новото издание на конкурса могат да се изпращат на e-mail: [email protected] и [email protected]. Повече информация може да бъде получена на телефони в Плевен 064/83-14-06, 82-20-87.

Прочетете също:

Икона на покровителя на Плевен Свети Георги ще бъде осветена в навечерието на 6 май

С благословията на Българската православна църква на 15 май 2015 г. Плевенският митрополит Игнатий обяви ...