Начало / Политика / Първата официална визита на генералния консул на Турция в Пловдив бе в Плевен

Първата официална визита на генералния консул на Турция в Пловдив бе в Плевен

Председателят на Общинския съвет – Плевен Мартин Митев и кметът на Общината Георг Спартански проведоха среща с новоназначения Генерален консул на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани. Визитата на дипломата в Плевен е първа официална от назначението му за Генерален консул на Република Турция в Пловдив на 30 януари тази година.

„От доста време имах желанието да посетя Плевен. С България сме не само съседни, но и приятелски държави. Вярвам в доброто сътрудничество и на местно ниво и във възможностите за реализиране на общи проекти“, заяви по време на разговора Хюсейин Ергани. Той допълни, че ежегодно хиляди турски туристи посещават Плевен, като само за миналата година техният брой е бил около 150 000 души. Турски младежи се обучават и в Медицинския университет на Плевен, факт са и добрите бизнес отношения между двата страни. Хубаво е тези връзки между нас да се развиват, отбеляза гостът и допълни, че Плевен има партньорски отношения с Бурса, както и контакти с Анталия и един от големите квартали на Истанбул.

От своя страна кметът Георг Спартански и председателят на Общинския съвет Мартин Митев благодариха за доброто отношение и оценката за Плевен. Те запознаха гостът с програмата за предстоящия празник на града – 15 май и с подготовката в тази връзка. Представени бяха и основните характеристиките на региона, както и възможностите за партньорства в различни сфери. По време на срещата бяха повдигнати и важни въпроси от регионално значение, както и обсъдени възможностите за по-добри контакти между двете страни.

Срещата завърши с размяна на протоколни подаръци в знак на доброто сътрудничество между двете страни.

 

Прочетете също:

Тази вечер в Плевен е официалният старт на националния поход „По стъпките на Левски”

Тази вечер, от 18.30 часа, пред паметника на Васил Левски в Плевен ще бъде даден ...