Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Янкуловска представи България на международен форум по робоетика в Рим

Проф. Янкуловска представи България на международен форум по робоетика в Рим

Деканът на факултет „Обществено здраве“ проф. д-р Силвия Янкуловска участва в международната конференция по робоетика, организирана от Папската академия за живота в периода 24 – 27 февруари в Рим. Големият научен форум бе предшестван от аудиенция на Негово светейшество Папа Франциск – глава на Римокатолическата църква, който прие участниците в конференцията. Проф. Янкуловска имаше честа да се представи на светия отец като единствен представител на България в престижния форум.

На самата конференция деканът на факултет „Обществено здраве“ представи съвместна разработка с ректора на МУ – Плевен проф. д-р Славчо Томов на тема „Етика на роботизираната хирургия в България“, посрещната много добре от аудиторията. Проф. Янкуловска проведе лична дискусия с проф. Барбара Бас, от Huston Methodist Institute for Technology, Innovation and Education, която представи пленарен доклад за новите перспективи пред компютъризираната хирургия и сподели много сходни проблеми с тези на развитието на това направление у нас.

 Форумът бе чудесна възможност да бъде представен и проектът за изграждане на Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия „Леонардо да Винчи“. Участието на проф. Янкуловска във всички дискусии в трите основни части на конференцията спомогна за натрупването на значителен научен материал в сферата на робоетиката.

Прочетете също:

Засилен интерес към кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и утре“ в Плевен

Студенти и ученици от Плевен се включиха в кампанията „Нуждаем се от здравни грижи и ...