Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Григор Горчев и екипът му срещу скрито източване на Здравната каса

Проф. Григор Горчев и екипът му срещу скрито източване на Здравната каса

В Новия рамков договор клиничната пътека за роботизирана хирургия да бъде свита само до лечение на онкоболни пациенти. За това настояват чл.-кор.проф. Григор Горчев и екипът му в писмо до Министерството на здравеопазването, до Българския лекарски съюз и до НЗОК. Причината е фактът, че от една година клиничната пътека за роботизирана хирургия е разширена и това позволило с робот Да Винчи да се оперират доброкачествени заболявания, като миоми, кисти. Така касата плаща твърде висока цена за операции, които могат да се извършат успешно с друг вид минимално инвазивна хирургия, но на много по-ниска цена. За това по същество източване на Здравната каса проф. Григор Горчев, който е пионер в роботизираната хирургия в страната ни,  разбира преди два месеца. Роботизираната хирургия е незаменима за онкоболните пациенти, затова държавата трябва да покрива тези операции, но е прекалено скъпо от Здравната каса да се плащат друг вид операции, категоричен е проф. Горчев.

Той даде пример, че 10 операции на ден с робот Да Винчи струват на Касата 80 000 лв., но, ако се извършат лапароскопски, биха стрували само 8 000 лв.

„Моята съвест не може да позволи това да продължи, не можем да  лишаваме онкоболните пациенти от високотехнологична медицина заради пациенти, които могат да бъдат оперирани с други миниинвазивни методи. Освен, ако пациента сам не си плати операцията с робота“, каза проф. Горчев.

Ако не бъде спряно финансирането на Да Винчи хирургията при доброкачествената патология, ще настоявам да се оповести кой и защо иска това да продължи, заяви той.

В Пресклуба на БТА в Плевен днес чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и проф. Славчо Томов – ректор на Медицински университет – Плевен, дадоха съвместна пресконференция по повод 10 години роботизирана хирургия в България, чието начало е поставено в Плевенския университет.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...