Акценти
Начало / Здравеопазване / Проф. Ангелов: Навлизаме в сериозната фаза на заболеваемост от Ковид-19

Проф. Ангелов: Навлизаме в сериозната фаза на заболеваемост от Ковид-19

Навлизаме в сериозната фаза на заболеваемост от Ковид-19, като за последната седмица тя е 17%. Това каза днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Той подчерта, че най-големият проблем в момента е свързан с медиците на първа линия, където вече се наблюдава сериозен недостиг на физически капацитет.

Коронавирусът днес: В област Плевен 33 нови случая, в страната са 1 472

Министърът апелира за помощ от страна на специалистите в доболничната помощ, които активно да се включат. Затова той ще настоява кметовете в най-засегнатите области да проведат срещи с тези специалисти, за да се обсъдят варианти за активна помощ срещу достойно заплащане. Ще се търсят също резерви за помощ от студентите медици в 6 курс и от студентите от медицинските колежи.  Затова ще се проведат видеоконферентни връзки с ръководителите на тези учебни заведения в страната, като за студентите шестокурсници включването им в помощ ще се признава за студентски стаж.

Единственият начин да се намали натискът върху медицинската система е гражданите да спазват противоепидемичните мерки, подчерта проф. Костадин Ангелов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...