Начало / Култура / Присъединяват Къщата на художниците към Арт център Плевен

Присъединяват Къщата на художниците към Арт център Плевен

Къщата на художниците в Плевен, която в момента се стопанисва от ОП „Жилфонд”, да премине към Арт центъра, беше решено на работна среща между представители на групата на плевенските художници и ръководството на отдел „Култура” в Общината. Предложение за прехвърлянето е постъпило в края на миналата година от директора на общинското предприятие, тъй като то поема единствено заплатата на уредника в Къщата на художниците.
Началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова припомни, че през 2007 г. сградата на ул. „Димитър Константинов” 17 беше реновирана по проект „Красива България”. На втория етаж има четири стаи, в две от тях е постоянна експозиция на 15 творби, дарени от проф. Греди Асса, в другата зала има няколко рисунки на проф. Светлин Русев, Илия Бешков, внука на Ненко Балкански, проф. Румен Скорчев, проф. Валентин Старчев. „Там е затворено пространство с произведения на изкуството, в което няма дейност. По тази причина, след обсъждане на предложението с кмета, започна организация за присъединяването на къщата към Арт центъра. Това не изисква решение на Общинския съвет, тъй като е частна общинска собственост, и прехвърлянето ще се осъществи само със заповед на кмета”, обясни г-жа Григорова. Идеята е групата на плевенските художници да има свое пространство, където да представя свои изложби.

001стефка григорова
Къщата никога не е имала статут на музей, а е изложбена зала. По тази причина предвид предстоящото присъединяване се е наложило да се изготви нов Правилник за устройството и дейността на Арт центъра, което също е било тема на срещата. Корекции са направени в състава на Художествения съвет, чиято отговорност е годишният план за работата на Арт центъра. В съвета се включват главният уредник на Арт центъра, тричленното ръководство на групата на плевенските художници, специалист от ХГ „Илия Бешков” и главният счетоводител на Обединено счетоводство „Културни институти”. Другото взето важно решение е Община Плевен да обяви конкурс за главен уредник на Арт центъра, тъй като с присъединяването на Къщата на художниците и отговорностите стават по-големи.
В правилника е заложено и сградата на Къщата на художниците да се превърне в център на културни прояви на Плевен, да бъде предоставяна за събития на дружеството на писателите, на НПО, на различни детски школи по изкуствата, пенсионерски формации и др. с културна дейност.
След проведен разговор с директора на РБ „Христо Смирненски” Аня Михова е решено още творбите на проф. Асса да бъдат изложени в библиотеката, където по-голям кръг посетители ще могат да ги видят.

По време на срещата е обсъдено в навечерието на 15 май, когато е Празника на Плевен, в Къщата на художниците да бъде организирана обща изложба на плевенски художници или самостоятелна изложба на плевенски творец.

002художници

Прочетете също:

Отдават под наем части от общински имоти в детски и учебни заведения в Плевен

Да се проведе публично оповестен конкурс и търг за отдаване под наем на части от ...